Çalışma Hayatı

Açıklamaya katılan işçi işten atıldı...

Merinos'ta çalışan işçi Serdar Cengiz, BİRTEK-SEN'in açıklamasına katılmasının ardından işten atıldı. İşçi Cengiz, sendikanın açıklamasını sosyal medya hesabından da paylaşmıştı.

Abone Ol

BİRTEK-SEN'in basın açıklamasına katılan ve açıklamayı sosyal medyadan paylaşan BİRTEK-SEN üyesi Merinos işçisi Serdar Cengiz işten atıldı. İşçiye bahane olarak ise “küçülmeye gidildiği, işçi kadrosunu azalttıkları” söylendi.

İki ay önce, Merinos fabrikasındaki işçiler vergi kesintilerine karşı tepki göstermişlerdi. Bunun üzerine, BİRTEK-SEN fabrika önünde bir açıklama yaparak işçilerin vergi kesintilerine, banka promosyonlarının verilmemesine ve temmuzda ücretlere ek zam talebine destek vermiş ve işçilere bildiri dağıtmıştı. Sendika, işçilerin bu talepler etrafında bir araya gelip mücadele etmeleri gerektiğini vurgulamıştı. Fabrika sorumluları, vergi kesintilerine tepki olarak işçilere aylık 4 bin lira market çeki vereceğini duyurmuştu, ancak işçiler bu teklifi reddetmişti çünkü bu durum tazminatlarına ve sigortalarına etki etmiyordu. Birtek-Sen'in örgütlenme çağrısının ardından, bazı işçiler sendika üyesi olmuştu.

Geçtiğimiz hafta ise Birtek-Sen'in yaptığı basın açıklamasına katılan ve sosyal medya hesabından paylaşım yapan işçi, işten çıkarıldı. İşten kovulan Serdar Cengiz, fabrikanın kendisine küçülmeye gittiklerini, işçi kadrosunu azalttıklarını söyleyerek işten çıkarıldığını söyledi. 5 yıldır Merinos’ta çalışan Cengiz, “Beni küçülmeye gittiklerinden ötürü işten atmadılar. Eğer öyle olsaydı benden sonra veya ben çalışırken işe yeni alınan işçiler vardı onları işe almazlardı. Ben üyesi olduğum sendikanın açıklamasına katıldığım ve paylaştığım için işten çıkarıldım” dedi.

SENDİKA AÇIKLAMA YAPTI!

Olay üzerine BİRTEK-SEN işçilere mücadele çağrısında bulundu. Basın açıklamasında konuşan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen“Geçtiğimiz hafta temmuzda ek zam talebi ile Balıklı Parkında yaptığımız açıklamaya katılan Merinos işçisi arkadaşımız işten çıkarıldı. Bahane olarak ‘küçülmeye gidiyoruz’ denildi ancak biz bunu büyük bir yalan olduğunu biliyoruz. Eğer küçülmeye gidiyorsan yeni işçi almazsın. Işten atılan arkadaşımızın bölümünde yeni alınan işçiler var. Işten çıkarılmasının tek gerekçesi üyesi olduğu sendikanın basın açıklamasına katılmaktır” dedi.

“İŞTEN ATILAN ÜYEMİZ GERİ ALINANA KADAR MÜCADELE DEVAM EDECEK”

İşten atılan Merinos işçisi Cengiz için pazaretesi gününden itibaren fabrika önünde eyleme kesintisiz devam edeceklerini duyuran Türkmen, “İşten atılan üyemiz işe alınana kadar biz bu fabrikanın önünden gitmeyeceğiz” dedi.

Evrensel Gazetesi'ne konuşan işçi Serdar Cengiz şunları ifade etti: “Haksız yere işten atıldım, ‘işlerimiz düşük, adam eksilmeye gidiyoruz’ denildi ama benim arkamdan yeni işçiler aldılar. Tüm tazminat haklarımı verdiler ama ben sendikam ile mücadele edip iş başı yapmak istiyorum. İşe alınana kadar mücadeleme devam edeceğim” dedi.