Çalışma Hayatı

Asgari ücrette Avrupa’nın en yoksul ülkesiyiz

Türkiye'de milyonlarca asgari ücretli, 453 Euro'ya denk gelen 17 bin 2 lira maaşla Avrupa ülkeleri arasında en dipte yer alıyor. Milyonlarca çalışan, açlık sınırının çok çok altında maaşlarla geçim savaşı veriyor.

Abone Ol

Türkiye'de kayıtlı çalışan sayısının yarısından fazlasını oluşturan asgari ücretliler, 17 bin 2 lira maaşla Avrupalı işçilerin fersah fersah gerisinde. Asgari ücretin en yüksek olduğu 5 Avrupa ülkesinde maaşlar 2 bin Euro'dan aşağı düşmüyor. Benzer şekilde 10 Avrupa ülkesinde de asgari ücret 1.000 Euro'nun üzerinde bulunuyor. Türkiye'de milyonlarca asgari ücretli, 453 Euro'ya denk gelen 17 bin 2 lira maaşla Avrupa ülkeleri arasında en dipte yer alıyor. Milyonlarca çalışan, açlık sınırının çok çok altında maaşlarla geçim savaşı veriyor.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye'deki asgari ücret, Euro bazında Litvanya, Romanya, Macaristan gibi ülkelerin bile gerisinde kaldı.

Türkiye'de ve Avrupa'da çalışanların yüzde kaçının asgari ücret aldığına ilişkin güncel biri veri bulunmuyor. Ancak Türkiye'de yüzde 50 ila 60 seviyesinde olduğu, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 15'i geçmediği tahmin ediliyor.