Ekonomi

Asgari ücrette 'sene sonu' detayı! Zam gelecek mi?

Asgari ücrete ara zam gelip gelmeyeceği tartışılmaya devam edilirken iki senaryo üzerinde yoğunlaşıldığı öğrenildi. İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Son verilere göre hem enflasyon hem de açlık sınırı yükseldi. Bu durum ücretli çalışanların geçim dertlerinin de artığını gösterirken gözler asgari ücret ara zam senaryolarına çevrildi.

Sene başında 17 bin 2 TL’ye yükseltilen ve Orta Vadeli Program kapsamında da ara zam yapılmayacağı konuşulan asgari ücret, milyonlarca kişiyi düşündürmeye başladı. Hayat pahalılığının rekora dayandığı şu günlerde asgari ücrete mutlaka ara zam yapılması gerektiğini savunan vatandaşlar kara kara düşünmeye devam ederlerken kulislerden ödemelere ilişkin birtakım bilgiler geldi. Peki, temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacak mı? İşte konuya ilişkin ayrıntılar…

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Türk- İş raporuna göre nisan ayında açlık sınırı 17 bin 725 TL olarak hesaplanmıştı. Mayıs ayında ise bu rakam 18 bin 969 TL’ye yükseldi. Böylelikle 17 bin 2 TL olan asgari ücret senenin yalnızca ilk 4 ayında açlık sınırının altında kaldı.

Açlık sınırında yükseliş sürerken enflasyon da rekor seviyeye dayandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun bu ayın başında açıklamış olduğu verilere göre senelik enflasyon yüzde 75,45 olarak kayda geçti.

ASGARİ ÜCRET ARA ZAMMINDA İKİ SENARYO

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre 2024 yılının ilk 5 ayında enflasyon yüzde 22,72 düzeyinde gerçekleştir. Açlık ve yoksulluk sınırlarının da yükselmesi ile birlikte 7,5 milyon asgari ücretli için ara zammın mutlaka gerekli olduğu konuşulmaya başlandı.

Ücretli çalışanlar arasında konuşulan asgari ücret ara zammına ilişkin yetkililerden yanıt beklenilirken kulislerden konuya ilişkin birtakım senaryolar yükseldi.

Konuşulanlara göre asgari ücret 6 aylık enflasyona bağlı olarak temmuz ayında yüzde 20 ila 25 aralığında zamlanabilir. Bir diğer senaryoya göre ise yetkililer temmuz ayında ara zam toplantılarına yer vermeyecek, zam mevzusu senenin ortası için değil sene sonuna doğru ele alınacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in asgari ücret ara zammı ile ilgili tavrı ise net. Her iki yetkili de bu yıl asgari ücret tarafında herhangi bir ara artışın söz konusu olmayacağını bildiriyorlar.