BASİSEN

BASİSEN Yönetim Kurulu kimlerden oluşuyor?

Banka, Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası (BASİSEN) Yönetim Kurulu kimlerden oluşuyor? BASİSEN Genel Başkanı Kimdir? Sendikanın üye sayısı kaçtır? İşte detaylar...

Abone Ol

BASİSEN, 19 Mayıs 1964'de TİBAŞ adı ile Türkiye İş Bankası’nda bir işyeri sendikası olarak 1961 Anayasası'nın sendikacılık alanında getirdiği ilkeler ile 1963 tarihli 274 sayılı Sendikalar Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuştur. 

Yeni yasalarla birlikte BANKABÜROSEN'in faaliyet gösterdiği işkolu içinde yer alan işler; bankacılık, sigortacılık, ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar olarak belirlenmişti. Ancak daha sonra 28.8.1983'de Sendikalar Yasası'nın 60. maddesinde yapılan değişiklikle ticaret, büro, eğitim ve güzel sanatlar işleri bu işkolundan ayrıldığından  BANKABÜROSEN, I. Olağan Genel Kurulunda BASİSEN adını almıştır. Aynı yıl Genel Kurul kararıyla TÜRK-İŞ'e de üye olmuştur.
 

SENDİKA GENEL BAŞKANI KİMDİR?

Sendikanın genel başkanlıklarını ise; kuruluşundan 1975 yılına kadar Cahit Kocaömer, 1975-1984 yılları arasında Süleyman Kaya yaparken, 1984 yılından itibaren bu görevi Metin Tiryakioğlu sürdürmektedir.

1977 yılında TİBAŞ Sendikası Yönetim Kurulu'nda Muhasip Üyeliğe seçilen Tiryakioğlu, 1979'da profesyonel sendikacı olarak bu sendikanın Genel Sekreterlik görevini üstlendi. 1982 yılında aynı göreve yeniden seçilen Tiryakioğlu, 1983 yılı içinde BASİSEN adını alan sendikada da bu görevini sürdürdü. 1984 yılında Genel Başkan seçilen Tiryakioğlu, bu tarihten itibaren BASİSEN'in Genel Başkanlık görevini yürütmektedir. Bankacılık kesiminde saygın bir yeri olan Tiryakioğlu, 2003 yılından beri yaklaşık 20 milyon üyesi olan ve BASİSEN'in de üyesi bulunduğu UNI-Küresel Sendika'nın Yönetim Kurulu Üyesidir.

YÖNETİM KURULU KİMLERDEN OLUŞUR?

Yönetim kurulunda ise; Cüneyt Akarsu Genel Sekreter, Canan Çevikbaş Genel Mali Sekreter, Temel Ünlü Gen. Örgt. ve Eğt. Sek, Etem Ağdaş Genel TİS Sekreteri yer alıyor.

SENDİKA ÜYE SAYISI

TÜRK-İŞ'e bağlı BASİSEN Sendikası, Banka, Finans ve Sigorta iş kolunda en çok üyeye sahip ikinci sendika konumundadır. 2024 temmuz ayı istatistiklerine göre BASİSEN'in güncel üye sayısı 38 bin 34 olmuştur.