Çimento, Toprak ve Cam

Çimento ve Cam iş kolunda en fazla sendikalaşma Türkiye Çimse-İş'te oldu

Çimento, Toprak ve Cam iş kolunda çalışan 204 bin kişinin yalnızca 40 bin'i sendikalı. Söz konusu iş kolunda çalışanların yüzde 79'u sendikasız... Sendikalar arasında üye sayısı bakımından liderliği yüzde 13, 29 ile Türkiye Çimse-İş Sendikası alıyor.

Abone Ol

Sendikalara ait son 10 yılda yaşanan üye sayılarındaki değişim Türk Metal Sendikası Araştırma Merkezi tarafından gözler önüne seriliyor... Türkiye'de sendikalaşma oranı hali hazırda oldukça düşükken, bazı iş kollarında bu durumun yıllar geçtikçe daha da arttığı görülüyor. Çimento, Toprak ve Cam iş kolundaki sendikalaşma oranına bakıldığında, oransal anlamda bir azalma görülse de, üye sayısını son 10 yılda korumayı başardı. 

İstatistiğin yayımlandığı dönemde (temmuz 2024) Türkiye'de çalışan toplam işçi sayısı 16 milyon 973 bin...Bu sayının 204 bin 249'u Çimento, Toprak ve Cam iş kolunda çalışan işçilerden oluşuyor. Bu işçilerden ise yalnızca 40 bin'i sendika üyesi! Yani söz konusu iş kolunda çalışanların sendikalaşma oranı yüzde 19,88...

LİDERLİK, TÜRK-İŞ'E BAĞLI TÜRKİYE ÇİMSE-İŞ SENDİKASI'NDA

İş kolunda barajı aşan sendikalara bakıldığında iki konfederasyona ait 3 sendika tabloda yer alıyor. Türk-İş'e bağlı Türkiye Çimse-İş ve Kristal-İş ile Hak-İş'e bağlı Öz Toprak-İş Sendikaları... Sendikalar arasında üye sayısı bakımından liderliği yüzde 13, 29 ile Türkiye Çimse-İş Sendikası alıyor.  Hemen akabinde ise sırasıyla Kristal-İş ile Öz Toprak-İş Sendikaları geliyor.

Çimento, Toprak ve Cam iş kolunda faaliyet gösteren sendikalarda, yıllar içinde ciddi bir üye kaybı görülmüyor olsa da oransal anlamda son 10 yılda azalmalar yaşandı. Türkiye Çimse-İş Sendikası, 10 yıl önce yüzde 14,92 olan üye sayısını 2024 yılının temmuz ayında 13,29'a düşürse de üye sayısını artırdı.

Yine Türk-İş' bağlı Kristal-İş Sendikası'nda da oransal anlamda düşüş görülse de üye sayısını son 10 yılda 6 bin 989'dan 8 bin 858' e çıkarmayı başardı. Hak-İş'e bağlı Öz Toprak-İş Sendikası'nda da durum aynı... 2015 yılının temmuz ayında barajı aşmayı başaran Sendika, 1.631 olan üye sayısını 10 yıl sonra 4 bin 200'e yükseltti.