Dev Sağlık-İş Sendikası

DİSK, Toplu Sözleşme Yetkisi için Bakanlık önünde toplandı!

DİSK, sendikası Dev- Sağlık İş için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı. Çerkezoğlu, bir hastanenin yetki sürecinde 'haksızlık' yaşandığı iddiasında bulundu.

Abone Ol

DİSK/Dev- Sağlık İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sendika üye sayılarını açıklamasında, yüzde 0,01 oranla baraj altı bırakılmasına ilişkin bakanlık önünde açıklama yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde bekletilen yetki sürecinde daha az üyesi olan Öz-Sağlık İş'e toplu sözleşme yetkisi verildiğini belirterek, "Sendika ve toplu iş sözleşmesi hakkımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde yapılan açıklamada DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sendikanın Temmuz 2024 İstatistiklerine itiraz ettiğini ve yargıya taşıdığını, 10 bin sağlık ve sosyal hizmet işçisinin toplu sözleşme hakkının elinden alınmaya çalışıldığını, 24 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete'de sendikanın işkolu barajının 0,99, üye sayısının 7 bin 400, işkolunda çalışan işçi sayısının ise 750 bin 259 olarak açıklandığını belirtti.

Sendika üye sayılarına ilişkin Temmuz-2024 istatistiklerinde yayımlanan rakamlarda farklılıklar olduğuna değinen erkezoğlu, "Sendikamızın kurulu bulunduğu işkolundaki toplam işçi sayısının tespitinde, aslında toplam sayıya dahil edilmemesi gereken ve "4B"li olarak anılan çalışanların, üniversite hastanelerindeki intern hekimlerin, ek ders karşılığı çalışanların, sağlık işkolunda olmayan çalışanların bu toplam sayıya dahil edildiği anlaşılmaktadır. Bu nedenle işkolumuzdaki işçi sayısı açısından tutarlı olamayacak düzeyde bir artış meydana gelmiş ve bu sayı 750.259 olarak gerçeğinden çok daha yüksek olacak şekilde tespit edilmiştir. 3. Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2023/6584 Esas, 2023/9234 Karar ve 15/06/2023 tarih sayılı kararında da belirtilmiş olan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından istatistiklerin Resmi Gazete 'de yayımlandığı günden bir önceki gün itibarıyla gerçekleşen veriler dikkate alınmalı ve bu doğrultuda işçi ve sendika üye sayıları belirlenmelidir" şeklindeki yaklaşımı esas alınmamıştır. Sendikamızın üye sayısına ilişkin tespit yapılırken 23 Temmuz 2024 tarihinin dikkate alınması gerekmekteyken daha erken bir tarih baz alınmıştır" dedi.