TÜİK, dün açıkladığı mayıs ayı enflasyon rakamında yıllık resmi enflasyonun yüzde 75,45 olduğunu duyurdu. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TÜİK'in açıkladığı verilere ilişkin açıklamalarda bulundu. TÜİK'i hissedilen enflasyon verilerini açıklamamakla suçlayan DİSK, resmi gıda enflasyonu yüzde 70,14 iken dar gelirlinin gıda enflasyonunun yüzde 86-110 olduğunu belirtti.
'GELİR GRUPLARINA GÖRE FARKLILAŞMA AÇIKLANMALI'
DİSK yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK'in mayıs ayı enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonunun yüzde 110,1 olarak gerçekleştiğini duyurdu. TÜİK'i, hissedilen enflasyon rakamlarını da açıklamaya davet eden DİSK, "Avrupa, ABD, Almanya ve Japonya Merkez Bankaları gibi çeşitli kuruluşlar tarafından hissedilen/algılanan ve beklenen tüketici enflasyonu düzenli olarak yayımlanıyor. Ancak TÜİK, aylık Tüketici Eğilim Anketi gerçekleştirmesine rağmen, bunun çıktısı olan “hissedilen/algılanan enflasyon”u açıklamıyor. TÜİK, uluslararası kuruluşların yaptığı gibi halkın hissettiği/algıladığı enflasyon oranı ve beklenen enflasyonu da elinde hazır bulunan verileri işleyerek yeni bir veri olarak yayımlamalıdır. TÜİK ayrıca gelir gruplarına göre enflasyon farklılaşmasını da açıklamalıdır" dedi.
'TÜİK, HİSSEDİLEN ENFLASYONU YAYINLAMIYOR'
DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre, resmi gıda enflasyonu ortalama yüzde 70,1 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 86,1 olduğunu duyuran DİSK, "Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 80 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 91,7 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 110,1 olarak gerçekleşti. Yüksek gelir gruplarının daha düşük gıda enflasyonu hissettiği görülüyor. Dördüncü (yüksek) yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 67,1 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 51,1 oldu. Böylece en yoksul gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 110 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 51 oranında kaldı. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına, farklı toplumsal kesim ve sınıflara göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor" açıklamalarında bulundu.