Türkiye’de yaşlı nüfusun artmasının en büyük sebeplerinden birisi doğum oranlarının azalması gösteriliyor. Yakın geçmişte genç nüfusu ile övünen Türkiye, artık bu ünvanını kaybediyor. Artan pahalılık ve ekonomik şartların günden güne kötüye gitmesi evli çiftlerin çocuk yapma tarihini sürekli ötelemesi hükümeti harekete geçirdi. Çalışan kadınlara yönelik doğumdan sonra bir çok adım atılması planlanıyor. Bunların içinde doğum izninin bir yıla çıkarılması da var.
Türkiye, son yıllarda dikkat çekici bir demografik değişim süreci yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan doğum istatistiklerine göre, 2023 yılında toplam doğurganlık hızı 1.51 çocuk olarak kaydedildi.
Bu demografik eğilim, Türkiye’nin nüfus yapısında önemli değişimlere neden oluyor. Doğurganlık hızının düşük olması, uzun vadede nüfusun yaşlanmasına yol açıyor. Bu demografik eğilim, Türkiye’nin nüfus yapısında önemli değişimlere neden oluyor. Doğurganlık hızının düşük olması, uzun vadede nüfusun yaşlanmasına yol açıyor.
Uzmanlara göre yaşlı nüfus oranının artması, çalışma çağındaki nüfusun azalmasına ve dolayısıyla ekonomik büyüme potansiyelinin düşmesine yol açabilir.
DOĞURGANLIK HIZI DÜŞTÜ
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, doğurganlık hızı 1,51 ile nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,1'in altına düştü. Doğum oranlarındaki bu rekor düşüş seviyesi hükümeti harekete geçirdi. Çalışan kadınların doğuma teşvik edilmesi için devlet tarafından destekler verilecek. Doğum izninin 4 aydan bir yıla çıkarılması planlanıyor.
Türkiye'de doğum oranlarının azalmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Azalan doğum oranları dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de alarm veriyor. İnşallah bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız" demesinin ardından düğmeye basıldı.
Çalışan annelere yönelik destekler için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına talimat verildiği öğrenildi.
ÇALIŞAN ANNEYE DESTEK GELİYOR
Dünya örneklerini de inceleyen hükümet, doğum izninin yanında maaşlarda iyileştirme, esnek çalışma, kreş ve kira desteği üzerinde çalışmaların yapıldığı belirtildi. Hatta ikinci ve üçüncü çocuk için devlet desteği verilebileceği belirtildi.
Şu anda çalışan kadınlar doğumdan önce 8 hafta, doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık ücretli doğum izni alabiliyor. Doğum sonrası 6 aylık ücretsiz izin alabiliyor.
Çoğul gebelik durumunda ise doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenebiliyor. Böylece çoğul gebelikte 18 hafta izin kullanılabiliyor.