Ekonomi

EKK toplantısı sonrası enflasyonun düşeceği tarihi açıklandı

EKK toplantısı sonrasında yapılan açıklamada enflasyon beklentilerine yönelik bilgilendirmelerde bulunuldu.

Abone Ol

Hem ülkemizin hem de dünya ekonomilerinin en büyük sorunlarından biri haline gelen yüksek enflasyon, son yıllarda hayat pahalılığının hat safhaya ulaşmasına yol açtı.

2019 yılının son haftalarında Çin’de ortada çıkan ve 2020 yılının başı itibari ile ülkemiz de dahil olmak üzere pek çok dünya ülkesini etkisi altına alan koronavirüs salgını ile birlikte rekor kıran enflasyon, ekonomik dengeleri alt üst etti.

Enflasyona bağlı olarak pek çok kalemde tarihi seviyeler gözlenirken bu süreçte Türk lirası da döviz kurları karşısında ciddi oranda değer kaybı yaşadı. Bu durum vatandaşların alım güçlerinin düşmesine ve dolayısı ile de ciddi bir geçim sıkıntısı ile karşı karşıya kalmalarına yol açarken yetkililerden konuya yönelik açıklamalar geldi.

Uzunca bir süredir gerek faiz kararları gerek ise de sıkı para politikaların diğer getirileri kapsamında enflasyonu düşürmeye çalışan yetkililer, bu yıl için umutlu konuşmaya başladı. Enflasyonun yakın zamanda ciddi oranda gerileyeceğine yönelik beklentiler artarken son olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yönetiminde gerçekleştirilen toplantının ardından ekonomik açıdan güzel günlerin yakın olduğunun sinyali verildi. İşte ayrıntılar…

‘DOĞRU YOLDAYIZ’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısının ardından kamuoyu ile yazılı bir açıklama paylaşıldı. Söz konusu açıklamada ekonomi programı kapsamında ilk yılın geride kaldığını ve şimdiye kadar elde edilen kazanımların, uygulanan program açısından doğru yolda ilerlendiğinin bir göstergesi olarak kayda geçtiğinin bilgisi verildi.

SENENİN İKİNCİ YARISI İŞARET EDİLDİ

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun son toplantısının ardından yayınlanan yazılı açıklamada işsizlik ile ilgili son rakamlara da yer verildi. Ekonomi programı dahilinde daha dengeli büyümeye doğru yol alındığının belirtildiği açıklamada istihdamın tarihi seviyelere ulaşmış olduğu ve işsizlik oranının düşerek tek haneli seviyelerde seyrettiği bilgisine yer verildi.

Cari açığın önemli ölçüde azaldığının belirtilmiş olduğu açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Haziran ayı ile birlikte dezenflasyon süreci başlayacak ve yılın ikinci yarısında yıllık enflasyon hızla gerileyecektir.”