Emekli

Emekli Günlük Ödeme Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Emekli günlük ödemesi, bu yıl içerisinde emekli olacak olan kişileri kapsar. Peki, emekli günlük ödeme nedir, neye göre hesaplanır? İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Emekliliği hak etmiş olan kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alabilecekleri birçok ödeme türü bulunmaktadır. Bu ödemeler emekli maaşının dışında değerlendirilir. Sağlıktan ulaşıma kadar birçok başlık altında ödeme yapan kamu kurumu ek olarak emeklilere günlük ödemesi de tanımlamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli günlük ödemesi alınabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Yeni emekliler ya da emekli olmak için gün sayan diğer vatandaşlar, bu ödeme türüne dair sık sık sorgulamalarda bulunmaktalardır. Peki, emekli günlük ödeme ne anlama gelir, kimlere yapılır? Emekli günlük ödeme hesabı nasıl yapılır? İşte detaylar…

EMEKLİ GÜNLÜK ÖDEME NE ANLAMA GELİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaşı alan veyahut da kurum kapsamında gelir elde edenlerin maşları, her ayın belirli günlerinde yatırılmaktadır. Maaş günleri kişinin bağlı bulunduğu sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar yani memurlar maaşlarını her ayın 17’sinde almaktalardır. Dolayısı ile ay başında emekli maaşını almaya hak kazanan bir emekli için emekli maaşının ödendiği güne kadar geçen 1 günlük bir ödeme süresi söz konusudur. Bu süre için kişiye ödenen miktara, emekli günlük ödemesi denmektedir.

EMEKLİ GÜNLÜK ÖDEME HESABI NASIL YAPILIR?

Emekli günlük ödeme hesabı yapılırken kişinin günlük maaşı ile günlük maaşın ödenmesi gerektiği süre çarpılır. Bu hesap Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülür. Daha açık bir şekilde açıklamak gerekir ise 1 Şubat 2023 tarihinde maaş almaya hak kazanmış olan emekli bir kişi ocak ayının 3’ü ile 31’i arasında emeklilik başvurusunda bulunmuş olmalıdır.

Başvuru neticesinde emekli aylığının bağlanmasına karar verilen kişi maaşını 1 Şubat’ta almaya hak kazanır. Dolayısı ile maaşını ayın 1’inde almaya hak kazanmış olan ancak 18’inde hesabında görüntüleyen SSK emeklisi için 17 günlük ek bir maaş hesabının yapılması gerekir. Yani şubat ayında ilk kez maaş alacak olan kişi için 30 günlük değil 47 günlük bir maaş ödemesi söz konusu olur.

EMEKLİ GÜNLÜK ÖDEME SORGULAMASI NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Yukarıda açıklamış olduğumuz duruma benzer bir durumun içinde olan birçok kişi, emekli günlük ödeme sorgulamasını nereden ve nasıl yapabileceklerini merak eder.

Emekli günlük ödeme sorgulama işlemleri e- Devlet sistemi üzerinden rahatlık ile gerçekleştirilebilmektedir. Sistem üzerinden sorgulama yapmak isteyen kişiler sırası ile şu adımları izlemelilerdir:

  • T.C. kimlik numarası ve şifre ile e- Devlet sistemine giriş yapılır. Sistem mobil uygulama üzerinden veyahut da internet sitesi üzerinden açılabilir.
  • Açılan ekranda yer alan arama butonuna ‘Emekli Günlük Ödeme Sorgulama’ yazılır.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilen ilgili hizmet için ekran açılır.
  • Açılan ekranda emekli günlük ödeme hesabına dair ayrıntılar mevcuttur.

EMEKLİ GÜNLÜK ÖDEMESİ NE KADAR?

Emekli günlük ödemesinin hesaplanabilmesi için öncelikle kişinin emekli maaşı hesabının tamamlanmış olması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu kişinin alacağı emekli maaşını hesaplarken çocuk sayısından evli olup olmadığına kadar pek çok ayrıntıyı göz önünde bulunduruyor. Ayrıca son yıllarda ödenmiş olan primler de emekli maaşı hesabı üzerinde büyük bir role sahip oluyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili sistemi üzerinden emekli maaşı hesabı yapıldıktan sonra toplam tutar üzerinden günlük tutar hesaplanıyor. Günlük tutar da emekli günlük ödemesi olarak kişiye yansıtılıyor.