Emekli

Emekli Maaşım Eksik Yattı, Ne Yapmalıyım?

Emekli maaşları birçok faktörden ötürü eksik yatabilir. Peki, böyle bir durumda neler yapılmalı? İşte konuya dair merak edilenler…

Abone Ol

Emeklilik, birçok kişinin kendi geleceği ile ilgili kurduğu hayallerin başında gelir. Çalışma hayatının içerisinde olsun olmasın birçok kişi yaşlılık dönemini düşünerek yüksek maaşlar karşılığında emekli olabilmenin yollarını araştırır.

Emeklilik işlemleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yönetiminde olan Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülmektedir. Kurum, emeklilik için belirlenmiş olan yaş, sigortalılık süresi ve prim gibi şartların sağlanması halinde süreci başlatır ve emeklilik başvurusunu takiben ortalama 90 gün içerisinde kişiye maaş ödemeye başlar.

Emekli maaşı tutarları, kişinin hizmet dökümüne bağlı olarak hesaplanır. Yasalar ile belirlenmiş olan taban emekli maaşı tutarının üzerine eklenen her tutar, kişinin geçmiş dönemlerde yapmış olduğu prim ödemelerine ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Emekli maaşları ocak ve temmuz aylarında olmak üzere her sene Türkiye İstatistik Kurumu enflasyon verilerine bağlı olarak 2 kere zamlanır. Enflasyon verilerinin yanı sıra hükümet yetkilileri tarafından verilen refah payı kararları da emekli maaşlarının artmasını sağlar.

Emekli maaşları günümüzde birçok kişi tarafından yetersiz görülmektedir. Bu konuya yönelik yetkililerin iyileştirici bir adım atıp atmayacakları merak konusu olurken bazı emekliler de maaşlarının eksik yattığından dert yanar. Peki, emekli maaşı hangi durumlarda eksik yatar? Emekli maaşı eksik yatırılmış olan kişi ne yapmalı? İşte milyonları ilgilendiren konuya dair ayrıntılar…

EMEKLİ MAAŞI NEDEN EKSİK YATAR?

Emekli maaşları birçok faktöre bağlı olarak eksik yatırılabilir. Eğer zam dönemi ise maaşın eksik yatması normaldir. Çünkü verilmiş olan zam kararının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesi gerekir. Bu onay süresi maaş ödeme tarihlerini aşabilir. Bu neden ile kişi o ay eksik maaş alır ancak ilerleyen süreçlerde kalan tutar mutlaka hesaplara aktarılır.

Emekli maaşının eksik yatmasına sebep olan diğer faktörler; muayene ücretleri, ilaç katılım payları ve reçete harcamaları şeklinde sıralanabilir. Ayrıca nafaka gibi nedenlerden ötürü de emekli maaşının eksik yatırılması söz konusu olabilir.

EMEKLİ MAAŞI EKSİK YATAN KİŞİ NE YAPMALI?

Maaşının eksik yattığını fark eden emekliler bu durumun sebebini Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvuruda bulunarak öğrenebilirler. Yanı sıra e- Devlet sistemi üzerinden de maaşta kesintiye sebep olan faktörlerin öğrenilmesi mümkündür.

EMEKLİ MAAŞI EKSİK YATAN KİŞİ NEREYE BAŞVURU YAPMALI?

Emekli maaşının eksik yatmasına sebep olan bir diğer faktör de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yanlış hesabıdır. Bu gibi hesaplama hatalarında Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilgili birimine yazılı dilekçe ile başvuru yapılabilir. Başvuru neticesinde maaş kesintisinin yanlış hesaptan kaynaklandığı tespit edilmiş olur ise kalan tutar kişinin hesabına aktarılacaktır.

EMEKLİ MAAŞI KESİNTİ SORGULAMASI NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Emekli maaşının eksik yattığını fark eden kişilerin ilk işi bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu İl/ İlçe Müdürlüğü’ne gitmektir. Elbette ki bu da bir yöntemdir. Ancak kişi zaman kaybı yaşamadan, çok daha kısa bir sürede maaş kesintisine sebep olan durumu veyahut da durumları öğrenebilir.

Maaş kesintisi sorgulama ekranı e- Devlet sistemi üzerinden açılabilir. Emekli T.C. kimlik numarası ve şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘Emekli Aylığı Kesintileri’ yazarak durumu sorgulayabilir. Açılan ekran üzerinden 4A, 4B ve 4C için emekli aylığı kesinti sebeplerine dakikalar içerisinde ayrıntılı bir biçimde ulaşılabilir. Kesinti sebebi sağlık hizmetlerinden kaynaklanıyor ise iade durumu söz konusu değildir.