Emekli

Emekliler Derneği'nden enflasyon açıklaması! Emekliler için endeks oluşturulmalı

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, TÜİK'in açıkladığı ağustos ayı enflasyon verilerinin ardından değerlendirmelerde bulundu. Ergün, açıklanan her enflasyon sonucunda emeklilerin alım gücünün düştüğünü bu anlamda emekliler için yeni bir endeks oluşturulması gerektiğini söyledi.

Abone Ol

TÜİK 2024 Ağustos ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Enflasyon ağustosta aylık bazda yüzde 2,47 artarken, yıllık enflasyon yüzde 51,97'ye geriledi. Kira zam tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi yüzde 64,91 oldu. Temmuz ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3,23, yıllık enflasyon yüzde 61,78 olarak açıklanmıştı.

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, bugün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Açıklanan rakamların gerçekliği yansıtmadığını belirten Ergün, gerçek enflasyonun açıklanandan çok daha yüksek olduğunu dile getirdi.Ayrıca, enflasyondan en çok etkilenen kesimin emekliler olduğunu dile getiren Ergün, "TBMM açılır açılmaz, emeklilere seyyanen zam konusu ele alınmalıdır" dedi.

EMEKLİLERİN ALIM GÜCÜ DÜŞMEKTE

Emeklilere hak ettikleri aylığın verilmesi gerektiğini ifade eden Ergün, "Son iki yıldır yüksek enflasyonla yaşayan bir ülke olmamızdan en büyük zararı emekliler görüyor. Yüksek enflasyon, gelirleri küçülttüğü gibi, gelir dağılımını da bozmaktadır. Milli gelirden en az payı emekliler alıyor. Emekli aylıklarının yetersiz kalması nedeniyle alım gücü düştüğünden, emekliler sağlıklı beslenemiyor. Devletimizin, anayasamızda güvence altına alınan ve kutsal hak olan emekliliği koruması ve geliştirmesi için emeklilerimize hak ettiği aylığı vermesi gerekir. Emekli aylıkların hesaplanması ve artışı, tüfe oranlarına göre yapılması hak kayıplarına neden olmaktadır. Kök aylıkların düşmesi, enflasyon ile birlikte hesaplama sisteminden kaynaklanıyor.  Gerçek enflasyonu yansıtmayan bir hesaplama sistemi ile emekli aylıklarına yapılan zamların küçültülmesi, emeklilerin alım gücünü de düşürmektedir" ifadelerini kullandı.

TÜİK, EMEKLİLER İÇİN ENDEKS OLUŞTURMALI

Şeffaf bir enflasyon hesaplaması için sepete yer alan madde fiyatlarının açıklanması ve kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini belirten Ergün, "Emeklinin gıda, kira, elektrik, su ve yakıt giderleri incelendiğinde, enflasyonun yıllık bazda açıklanan oranların çok üzerinde olduğu net bir şekilde görülmektedir. TÜİK, çalışanlar ve emekliler için yeni bir endeks oluşturmalıdır. Bu yapılmadığı sürece, emekli aylıkları da küçülmeye devam edecektir" dedi.

EMEKLİLERE HAK EDİLEN PAY VERİLMELİ

Her ay açıklanan enflasyon ile emeklilere verilen zammın eridiğini ifade eden Ergün, "Temmuz ve Ağustos aylarında konut (kira) eğitim, elektrik, ulaşım ve su fiyatlarına yapılan yüksek oranlı artışlara rağmen, son iki ayda tüfe artışının yüzde 5,78 olarak açıklanmasına inanan emekli yoktur. Kaldı ki, her ay açıklanan enflasyon ile emeklilere verilen zamlar erimektedir. Örneğin; son iki aylık yüzde 5,78'lik enflasyon nedeniyle en düşük emekli aylığının alım gücü 12 Bin 500 TL'den, 11 Bin 777 TL'ye gerilemiştir. Emekliler çarşı-pazara çıkamaz duruma gelmiştir. Emekli aylıkları en azından açlık sınırının altında olmamalıdır. Bu nedenle, TBMM açıldığında seyyanen bir iyileştirme yapılması, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren emeklilerimiz için bir can suyu olacaktır. Devletimiz, toplanan vergilerden ve büyüyen ekonomiden emeklilere hak ettiği payı vermelidir" diye konuştu.