Emekli

Emekliler Günü Ve Haftasında ‘Emeklilerden refah payı çıkışı’

Türkiye Emekliler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Emek Der Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, tüm emekliler olarak ilan edilen emekliler yılı ve haftasında yasalarda yapılacak düzenlenmeler de taleplerini ve çözüm önerilerini sıraladı. Çalışkan, maaş artışlarının temel gıda enflasyonuna, göre uygun yapılması ve emeklilere de milli gelirden artı refah payı verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Abone Ol

Türkiye Emekliler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Emek Der Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, tüm emekliler olarak ilan edilen emekliler yılı ve haftasında yasalarda yapılacak düzenlenmeler de taleplerini ve çözüm önerilerini sıraladı. Maaş artışlarının temel gıda enflasyonuna, göre uygun yapılması ve emeklilere de milli gelirden artı refah payı verilmesi gerektiğinin altını çizen Çalışkan, bugün emeklinin yüzde 80’ninin asgari ücretin altındaki maaşıyla her gün zorlaşan ekonomik şartlarda geçim mücadelesi verdiğini, maaşların destek ile değil, yasa ile belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Emekliler Günü ve Haftasında basın toplantısı düzenleyen Çalışkan, “Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün emekliye ayrıldığı 30 Haziran 1927 gününün Emekliler günü, içinde bulunduğumuz haftanın da emekliler haftası olarak Emekliler platformumuzca geleneksel hale getirilerek kutlamaktayız.” diye konuştu.

Türkiye Emekliler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Emek Der Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, tüm emekliler olarak ilan edilen emekliler yılı ve haftamızda yasalarda yapılacak düzenlenmeler de taleplerini ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

-Maaş artışlarımızın temel gıda enflasyonuna, göre uygun yapılması ve emeklilere de milli gelirden artı refah payı verilmeli,

-2023 de çalışana verilen 8 bin 77 TL aradaki makası çok açmıştır. Emeklilere de seyyanen bu artışın verilmeli,

-Bugün emeklinin yüzde 80’i asgari ücretin altındaki maaşıyla her gün zorlaşan ekonomik şartlarda geçim mücadelesi vermektedir. Maaş destek ile değil, yasa ile belirlensin.

-Maaş artışları emekliyi rahatlatmıyor çünkü piyasanın altı ay gerisinden, geçmiş ayların TÜFE’si verilmekte ve milli gelirden refah payı verilmediğinden emeklinin alım gücü her gün düşüyor. 

-Bayram ikramiyelerimiz asgari ücrete endekslenmeli (ikramiye yasası en az yıllık 26 yevmiyedir)

-5510 sayılı yasadaki mevcut emeklilik sistemi yaştan vazgeçilerek bir fiil hizmet ve prim esas olarak gösterge ve kat sayı sistemine geçilmeli,

-Bir an önce mevut emeklilerin (eşit hizmete, eşit prime eşit maaş olarak) hizmet ve prime dayalı intibaklarının yapılmalı,

-Görüldü ki emeklilik yaşa değil belirli bir fiil hizmet ve prime endekslenmeden, katsayı ve gösterge sistemi aylık bağlama uygulanmadan, emeklilikte adalet olmuyor.

Bugün tabanda 3600 ile 7000 iş günü prim ödeyenin aynı maaşı aldığını ifade eden Çalışkan, çalışanların bu nedenle emekli olma prim gününe ulaşma yaşı gelene kadar artı prim günü ödenmediğinden kayıt dışının arttığını ve kurum aleyhine prim kaybının arttığını iddia etti. Çalışkan, “Mevcut emeklilerin durumu yeni emeklilere göre maaşları her yıl erimekte ve eriyecektir.” Dedi.

2000 YILI ÖNCESİ VE SONRASI EMEKLİ MAAŞLARINDA YÜZDE 50 FARK VAR

“2000 yılı öncesi tavandan 15 bin 175 göstergeden 25 yıl, 9000 iş günü primle emekli olanla 2020-2022 yıllarında aynı hizmet ve primle emekli olanlar arasında 2000 öncesi aleyhine yüzde 50’ye varan fark oluşmuştur.

Sağlık hizmetine daha çok yaşlılıkta ihtiyaç vardır ve sorunlarımız hat safhadadır. İlaç, randevu, katkı payları, 2 dakikalık muayene yaşlı emeklilere uygulanmaktadır. Bir an önce hizmet ve prime dayalı intibak ile mağduriyetin giderilmesi emekli sorunlarının çözümlenmesi gereklidir. Hakları görüşülürken masada temsilcisi olmayan kesim emeklilerdir” diye konuşan Çalışkan, “Masada taleplerimizi iletmek ve insanca yaşama hakkımızı savunmak için sendikalaşmak istiyoruz. Adaletin olmadığı yerde huzursuzluk vardır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.