Emekli

Emeklilerin Yeşil Pasaport Yenilemesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Bu içeriğimizde, yeşil pasaport sahibi emekliler için pasaport yenileme sürecine dair bilgilendirmelerde bulunduk. İşte detaylar…

Abone Ol

‘Hususi damgalı pasaport’ olarak da bilinen yeşil pasaport, özel koşulların sağlanması halinde düzenlenmektedir. Kişinin diğer ülkeler tarafından çok daha kolay bir şekilde, prosedürlere takılmadan kabul edilmelerini sağlayan bu pasaport, birçok kişi tarafından arama motorlarına sık sık konu edilir.

Yeşil pasaportun ismi, kapak renginden gelmektedir. Bu pasaport türü, başta belirli mevkilerde olan kamu görevlileri olmak üzere bazı şartları sağlayan diğer kişilere de verilebilmektedir.

Yeşil pasaportu bulunan kişiler diğer ülkelere giriş yaparlarken standart pasaport sahiplerine kıyas ile çok daha kolay bir süreçten geçer. Ayrıca bu pasaport sahiplerinin bazı ülkelere vizesiz giriş hakları da bulunmaktadır.

Yeşil pasaport sahiplerinin en çok merak ettikleri konu başlıklarından biri de yenileme işlemleri ile ilgilidir. Özellikle emekliler, yeşil pasaportlarını nasıl yenileyebileceklerini merak ederler. Bizler de bu içeriğimizde emeklilerin pasaportlarını vakit kaybetmeden nasıl yenileyebileceklerine dair birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

KİMLER YEŞİL PASAPORT SAHİBİ OLABİLİR?

Yeşil pasaport sahibi olmak isteyen birçok kişinin olduğu bilinmektedir. Doyasıya seyahat etmek ve bu esnada da vize, konaklama süresi gibi kısıtlara takılmak istemeyen birçok kişi, yeşil pasaporta yönelik başvuru şartları sorgulamasında bulunur.

Yeşil pasaport, belirli şartları sağlayan kişiler için özel olarak düzenlenen bir pasaport türüdür. Bu pasaport türünü alabilen bazı gruplar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Büyük Milet Meclisi eski üyeleri,
  • Eski bakanlar,
  • Birinci, ikinci ve üçüncü dereceli kadrolarda çalışan devlet memurları ile bu kadrolardan emekli olanlar,
  • İl, ilçe ve birinci kademe belediye başkanlar (görev sürelerince),
  • Özelleştirme öncesinde yeşil pasaport hakkı tanımlanmış olan bazı kamu bankası çalışanları ile Türk Telekom çalışanları,
  • Yeşil pasaport alma hakkı bulunan kişilerin eşleri, reşit olmayan çocukları, reşit olup da evli olmayan çocukları ve 25 yaşın altında olan engelli çocukları.

EMEKLİLER İÇİN YEŞİL PASAPORT YENİLEME SÜRECİ NASIL İŞLER?

İlk kez yeşil pasaport alacak olan kişilerin izledikleri adımlar ile pasaportlarını yenilemek isteyen kişilerin izleyecekleri adımlar arasında nerede ise hiç fark bulunmamaktadır. Bu, yeşil pasaport sahibi olan emekliler için de geçerlidir.

Yeşil pasaportlarını yenilemek isteyen emeklilerin randevu aldıktan sonra belgelerini tamamlamaları ve ardından da nüfus müdürlüklerine gitmeleri gerekmektedir.

EMEKLİLER İÇİN YEŞİL PASAPORT YENİLEME EVRAKLARI

Yeşil pasaportlarını yenilemek isteyen emeklilerin ilgili kuruma ibraz etmek ile yükümlü oldukları belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı,
  • Son 6 aya ait 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Birinci derece kadro neticesinde emekli olmuş olan belediye başkanları için SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’ndan alınan durum belgesi,
  • Eski pasaport.

YEŞİL PASAPORTUN AVANTAJLARI

Oldukça önemli bir pasaport türü olan yeşil pasaportun birçok avantajı bulunmaktadır. Öncelikle yeşil pasaport sahipleri pasaport harcından muaftır. Ayrıca bazı ülkelere vizesiz olarak giriş yapma hakları bulunan yeşil pasaport sahipleri, güncel olarak 160 ülkenin vize uygulamasından muaftır. Bordo pasaport sahiplerinin vizeleri olmadan giriş yapamadıkları Schengen ülkeleri de yeşil pasaport sahiplerinden vize istememektelerdir.

YEŞİL PASAPORT GEÇERLİLİK SÜRESİ NE KADAR?

Yeşil pasaportun geçerlilik süresi kısa bir zaman öncesine kadar 5 yıldı. Ancak yapılan son düzenleme ile birlikte yeşil pasaport geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkartıldı. Bu düzenleme, yeni nesil e- pasaport sürecinde geçerli kılındı.