Emeklilik

Emeklilik sistemi değişiyor mu? Uzmanından yanıt

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, son  günlerde sıkça konuşulan emeklilik sisteminde değişiklik haberine ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdursun’un dikkat çeken açıklamaları…

Abone Ol

Gündemde sıkça tartışılan emeklilik sisteminin değişeceği konusuna ilişkin Sosyal Güvenlik Uzmanı’ndan açıklama geldi. Özgür Erdursun, ‘emeklilik sistemi değişecek’ diye yapılan haberlerin aslında kıdem tazminatının fona devri konusu olduğunu söyledi.

VATANDAŞIN YARARINAYMIŞ GİBİ LANSE EDİLİYOR

Tamamlayıcı emeklilik sistemi yani TES’in 2025 yılının son çeyreğinde yürürlüğe girmesinin beklendiğini ifade eden Erdursun, “Orta vadede programda da bununla ilgili çok detaylı bilgi verilmedi. Ama şu anda beklenti tamamlayıcı emeklilik sisteminin devreye girmesi. Emeklilik sisteminde değişiklik oluyor gibi düşünülse de emeklilik sistemini bir değişiklik olmayacak. SSK'lılar ve Bağ-kurlular yine aynı şekilde emekli olacaklar. Bireysel emeklilik sistemi BES'e 45 yaş altı çalışanlar zorunlu olarak prim yatırıyor, isteyenlerse bundan cayabiliyorlardı. Yeni düzenleme ile beraber hükümet daha çok kaynak yaratmak açısından TES'i devreye sokmak istiyor. Bununla beraber nasıl BES'e para yatıyorsa yine kesinti yapılarak bu sefer tese para aktarılacak artı olarak devlet buraya küçük bir katkı koyacak kıdem tazminatı buraya aktarılacak. Aslında kıdem tazminatının yok olma konusu üzerinde duruluyor. Adına da tamamlayıcı emeklilik sistemi denilerek daha özendirici ve vatandaşın daha yararına bir uygulamaymış gibi lanse ediliyor” dedi.

AMAÇ KIDEM TAZMİNATINI KALDIRMAK

Emekli olma şartlarında ya da emekli aylıklarını iyileştirme yönünde herhangi bir düzenlemenin olmadığını, söz konusu sistem ile amacın kıdem tazminatını kaldırmak olduğunu belirten Erdursun, “Bu durum işveren ile alakalı bir durumda değil. İşveren yine kıdem tazminatını aylık bazda sistemi ödeyecek ama bu ödenen parayı çalışanlar emekli olduğunda alabilecekler ya da öldüğünde hak sahipleri alacak. Amaç kıdem tazminatını fona devretmek. Hem işçiden hem işverenden kesinti yaparak bunu kaynak olarak kullanmak... ” ifadelerini kullandı.