Emekli

Emeklilik yaşı artırılacak mı? Kulislerde konuşuluyor...

Emeklilik sisteminde yeni değişiklikler mi yapılıyor? Yapılan çalışmalarda emeklilik yaşının yükseltilmesi de seçenekler arasında... İşte konuşulan emeklilik sistemi.

Abone Ol

Hükümet, emeklilik sisteminde köklü değişikliklere hazırlanırken, emeklilik yaşının artırılması ve en düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması gibi yeni formüller üzerinde çalışmalar başladı. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre, kamuoyu EYT düzenlemesinin iptal edilip edilmeyeceğini merak ediyor. Bu süreçte emeklilik sisteminde beklenen değişikliklerin detayları da merak konusu.

CUMHURBAŞKANI GÜNDEME ALACAK

EYT’nin maliyetleri ile ilgili tartışmalar gündeme gelince, AK Parti kurmaylarından da emeklilik sisteminde değişiklik yapılacağına dair açıklamalar gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’nin ekim ayında açılmasıyla başlayacak yeni yasama döneminde konuyu gündeme alacaklarını açıkladı.

EMEKLİLİK YAŞI ARTACAK MI?

Kıvanç'ın yazısına göre, sosyal güvenlik sistemiyle ilgili geniş kapsamlı bir değişiklik planlanmaktadır. Bazıları hemen uygulanacak olan bu değişikliklerin bir kısmı ise zaman alacak... Bu planlar arasında prim günü ile emekli aylıkları arasındaki denge, sağlık harcamalarının bütçe üzerindeki yükünün azaltılması, düşük emekli aylığı alanlar için sosyal yardım programlarının uygulanması gibi konu başlıkları bulunmaktadır. Ayrıca, emeklilik yaşının artırılacağına dair iddialar da bulunuyor.

EYT düzenlemesinden geri adım atılması kesinlikle gündemde değil. Kıvanç yazısında belirtildiği gibi, EYT düzenlemesiyle sigortalı çalışmaya 8 Eylül 1999 tarihinden önce başlayanlar için yaş şartı kaldırıldı ve sadece prim günü ve sigortalılık süresi koşulu bırakıldı. Bu koşulları yerine getirenlerin çoğu emekli oldu, ancak hala emekli olamayanlar ve koşulları bekleyen yaklaşık 3 milyon kişi bulunuyor.