Araştırma-Rapor

En çok harcama kiraya yapılıyor!

Hanehalkı tüketim harcaması 2023 oranları yayımlandı. En çok harcama, 23,9 ile konut ve kira oldu. Vatandaş, en çok harcamayı sırasıyla; konut, ulaştırma ve gıdaya yapıyor.

Abone Ol

TÜİK, hanehalkı tüketim harcaması 2023 oranlarını yayımlandı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de hanehalklarının bütçelerinden en çok pay ayırdığı harcama grubu yüzde 23,9 ile konut ve kira oldu. Hanehalkı bütçelerinden en yüksek payı alan ikinci harcama grubu yüzde 21,9 ile ulaşma olurken üçüncü harcama grubunu ise yüzde 20,6 ile gıda ve alkolsüz içecekler oluşturdu. Böylece konut ve ulaştırmada yaşanan yüksek fiyat artışları sonrası, 2022’de hanehalkı bütçelerinden en yüksek payı alan harcama grubu olan gıda ve alkolsüz içecekler üçüncü sırada yer aldı.

EN ÇOK HARCAMA KİRAYA YAPILIYOR

TÜİK’in açıkladığı Hanehalkı Bütçe Araştırması’na göre 2023 yılında en çok konut ve kira ödemelerine harcama yapıldı. 2022 yılında yüzde 22,42 olan konut ve kira harcamaları, 2023 yılında toplam harcamaların 23,89’unu kapladı. Bu harcamaları beraberinde yüzde 21,94 ile ulaştırma, yüzde 20,61 ile gıda seyretti. Yani vatandaşın bütçesinin yaklaşık yüzde 66’sı ev kirasına, ulaştırmaya ve gıdaya ayrılıyor. En az yapılan harcama ise 1,04 ile eğitim oldu.

‘DÜŞÜK GELİRLİ GRUP BÜTÇESİNİ EN ÇOK GIDAYA AYIRIYOR’

Hanehalkı tüketim harcamaları gelir gruplarına ve temel gelir kaynağına göre farklılık gösteriyor. Düşük gelirli grupların gıda ve alkolsüz içecekler gelir grubuna bütçelerinden ayırdığı pay yüksek gelir gruplarına göre oldukça yüksek. Düşük gelirli kesim bütçesinin 36,6’lık kısmını gıdaya ayırırken, yüksek gelirli kesim bütçesinden yalnızca 14,5’lik kısmı gıda ve alkolsüz içeceklere ayırıyor.