Araştırma-Rapor

En yüksek maaşlı iş belli oldu!

TÜİK, üniversite mezunlarının hangi meslekte en yüksek maaşı kazandığını açıkladı. İşte o meslekler...

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu, 'Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri, 2023' haber bültenini yayımladı.

TÜİk, üniversite mezunlarının en fazla hangi meslek kolunda kazanç sağladığını araştırmaları sonucunda öğrendi... İşte ylık ortalama kazancı en yüksek 5 bölüm...

TÜİK'in açıkladığı en yüksek maaşlı 5 bölüm sırasıyla pilotaj, matematik mühendisliği, uçak mühendisliği, kontrol ve otomasyon mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği olduğu görüldü.

Ön lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek 5 bölüm, perakende satış ve mağaza yönetimi, polis meslek eğitimi, uçak teknolojisi, marka iletişimi ile elektrik enerjisi üretim, iletim ve dağıtımı olarak sıralandı.

Lisans mezunu olan ve SGK 4/A kapsamında ücretli çalışanların, öğrenim gördükleri alana uygun meslek gruplarında çalışma oranı incelendiğinde, en yüksek oranların sağlık ve refah (%79,3), iş, yönetim ve hukuk (%79,3), mühendislik, imalat ve inşaat (%63,9), eğitim (%62,7) ile bilişim ve iletişim teknolojileri (%59,4) alanlarında olduğu görülmektedir. En düşük uyum oranı ise sosyal bilimler, gazetecilik ve enformasyon alanında (%19,9) gerçekleşmiştir.