Türkiye Çimse-İş Sendikası

Eylem yapanlar işten atılıyor!

Kocaeli'deki Nuh Çimento fabrikasında çalışan işçiler, işten atılan arkadaşlarının ardından eylem yapmaya başladı. Fabrika, eyleme katılan işçilerin de işlerine son verdi..

Abone Ol

Kocaeli'deki Nuh Çimento fabrikasında çalışan işçiler, Çimse-İş sendikasının yaptığı sözleşmenin ücretlerini iyileştirmediğini belirterek, ücretlerinin artırılmasını talep etti. İşçilerin talebi göz ardı edilince, 250'den fazla işçi sendikadan istifa etti. Bunun üzerine Çimse-İş yöneticileri fabrika yönetimiyle görüşeceğini söyledi. Görüşme sonrasında ise 6 işçi "Kod 49" gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Mesai arkadaşlarının işten çıkarılmasının sendikadan ayrılmalarıyla ilişkili olduğunu belirten işçiler, ertesi gün fabrikada eylem gerçekleştirdi. Eylemlerin ardından 3 işçi daha işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 9 işçinin de çıkış kodu Kod 49 olarak kaydedildi. Bu kod, işçilerin işsizlik ödeneğinden yararlanamamasına ve yeni iş bulmalarında zorluklara neden olacak.

Nuh Çimento işçilerinden biri, fabrikada 600'e yakın işçi olduğunu, ücretlere iyileştirme yapılması taleplerinin Çimse-İş tarafından dikkate alınmaması üzerine 250'den fazla işçinin sendikadan istifa ettiğini belirtti. İşçi, sözleşmenin eridiğini, çalıştıklarının karşılığını alamadıklarını, piyasadaki diğer işçilerle aralarındaki ücret farkının açıldığını söylediklerini ancak dinlenmediklerini, sendikacılardan muhatap bulamadıklarını ifade etti. Ayrıca, şubeye gidip baştemsilcinin değişmesini istediklerini, seçim istediklerini ancak tüzükte seçim olmadığı yanıtını aldıklarını, aylık ortalama 1800 lira civarında aidat kesmenin dışında bir şey yapmadıklarını belirtti.

1 MİLYON LİRA AİDAT ALIYORLAR

 işçi, “Sözleşmenin bitmesine daha 1.5 yıl var. Böyle çalışmaya devam edersek kiramızı, faturamızı ödeyemeyecek duruma geleceğiz. Biz sözleşmemizde iyileştirme yapılmasını istedik. Sendikacılar her ay Nuh Çimento işçisinden 1 milyon liraya yakın para alıyor, bu parayı eriyip giden sözleşme yapıp bir daha da fabrikaya uğramamak için mi alıyorlar? Bizim patronla bir sorunumuz yoktu, asıl derdimiz bizi görmeyen sendikamız. İyileştirmeyi sendikamızla beraber isteyeceğiz ama sendikacılar ortada yok” diye konuştu.