Emekli

Hizmet Birleştirme Nedir, Nasıl Yapılır?

Hizmet birleştirme, emeklilik hayali kuran kişiler için son derece önemli bir konudur. Peki, hizmet birleştirme tam olarak nedir? İşte detaylar…

Abone Ol

Emeklilik hayali kuranları yakından ilgilendiren hizmet birleştirme işlemi, son dönemlerde arama motorlarına sık sık konu olmaktadır.

Çalışma hayatı boyunca farklı sigorta kollarında faaliyet göstermiş olan kişileri ilgilendiren hizmet birleştirme işlemi neticesinde kişi, tahmin ettiğinden daha erken bir dönemde de emekli olabilir. Peki, hizmet birleştirme nedir? Hizmet birleştirme işlemi için başvuru gerekir mi? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

HİZMET BİRLEŞTİRME NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde olan SSK, Bağ- KUR ve Emekli Sandığı gibi sigorta kollarında çalışmış olan kişileri yakından ilgilendiren hizmet birleştirme işlemi, emeklilik dönemini doğrudan etkilemektedir.

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ- KUR gibi farklı sigorta kollarında faaliyet göstermiş olan kişilerin hizmetlerinin tek bir dosyada toplanmasını sağlayan hizmet birleştirme işlemi, emeklilik için gereken şartların sağlanmasında etkilidir.

Emeklilik için prim, sigortalılık süresi ve yaş gibi temel şartların sağlanması gerekir. Hizmet birleştirme işlemi sayesinde farklı sigorta kollarında birikmiş olan prim süreleri, tek bir çatı altında toplanır ve böylelikle kişi daha erken bir dönemde emekli olabilir.

HİZMET BİRLEŞTİRME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Hizmet birleştirme işlemi, başvuru gerektiren bir işlemdir. Söz konusu başvurular dilekçe yolu ile yapılabileceği gibi e- Devlet sistemi aracılığı ile elektronik ortamda da yapılabilir.

Hizmet birleştirme işlemine dilekçe ile başvuruda bulunmak isteyen kişilerin çalıştıkları kuruma ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na olmak üzere toplamda iki dilekçe hazırlamaları gerekir. Dilekçelerde; kişinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, sigorta sicil numarası, çalıştığı kurumun ismi, emekli sicil numarası gibi bilgilerin bulunması gerekmektedir. Yanı sıra dilekçeye; sigorta kartı, Emekli Sandığı sicil numarası ya da çalışmalarını gösteren belgeler de eklenmelilerdir.

E- DEVLET ÜZERİNDEN HİZMET BİRLEŞTİRME BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Hizmet birleştirme başvurusunu e- Devlet sistemi üzerinden yapmak isteyen kişilerin öncelikle sisteme giriş yapmaları ve ardından da açılan ekranda yer alan arama kısmına ‘hizmet birleştirme’ yazmaları gerekmektedir. Görüntülenen seçenekler arasından çalışılan sigorta kolu bulunmalı ve ardından da talimatlar eksiksiz ve doğru bir şekilde yerine getirilerek başvuru süreci tamamlanmalıdır.

HİZMET BİRLEŞTİRME BAŞVURUSU NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Hizmet birleştirme işlemi için emeklilik başvurusundan önce başvuru oluşturulmalıdır. Uzmanlar emeklilik süresine yaklaşık olarak 6 ay kala hizmet birleştirme işlemi için başvuru yapılması gerektiğini belirtmektelerdir. Bunun nedeni ise hizmet birleştirme işleminin 5- 6 ay kadar sürüyor olmasıdır.

HİZMET BİRLEŞTİRME İŞLEMİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Hizmet birleştirme işlemi kişinin emeklilik dönemine doğrudan etkileyen bir işlemdir. Emeklilik şartlarının sağlanması için tüm çalışma sürelerinin bir arada, tek bir çatı altında görüntülenmesi hesapların daha kolay bir şekilde yapılmasını ve dolayısı ile de emeklilik sürecinin hızlanmasını sağlar.

Hizmet birleştirme işleminin süreden tasarruf sağlamasının yanı sıra emekli maaşı ile ilgili de birtakım avantajları bulunmaktadır. Emekli maaşı çalışılan son sigorta koluna bağlı olarak hesaplanır. Hizmet birleştirme işlemi sayesinde kişi daha yüksek tutarlarda emekli maaşı alabilir.

Son olarak hizmet birleştirme işlemi kişinin hesapladığından çok daha erken bir dönemde emekli olmasını sağlayabilir. Emeklilik yaşı, sigorta kollarına göre değişiklik gösterebilir.

EMEKLİLİK BAŞVURUSUNDAN SONRA HİZMET BİRLEŞTİRME İŞLEMİ YAPILABİLİR Mİ?

Hizmet birleştirme işleminin emeklilik sürecine en büyük katkısı, süreci hızlandırmasıdır. Emeklilik tarihinden önce yapılan hizmet birleştirme başvuruları sayesinde kişinin emeklilik başvurusu sonrasında yürütülecek olan süreç çok daha kısa bir sürede tamamlanır. Elbette ki emeklilik başvurusundan sonra da hizmet birleştirme işlemi için başvuru oluşturulabilir. Ancak aynı prosedürler uygulanacağı için maaşın bağlanması çok daha uzun sürebilir.