İnşaat

İnşaat işçileri sektörden uzaklaşıyor!

Türkiye'deki sendikalaşma oranının acı reçetesi, inşaat iş kolundaki sendikalaşma oranıyla gözler önüne seriliyor. Söz konusu işkolunda çalışanların yüzde 97'si sendikasızken, çalışan sayısında yıldan yıla düşüş yaşanması da dikkatleri çekiyor.

Abone Ol

Türkiye'de sendikalaşma oranına bakıldığında en düşük sendikalaşma oranının inşaat iş kolunda olduğu görülüyor. İnşaat iş kolunda çalışanların %97'si sendikasız. Bu rakam, patron baskısıyla sendikadan uzaklaşmak zorunda kalan işçilerin anayasal hakkını bile kullanamadığını gösteriyor.

Türk Metal Sendikası Araştırma Merkezinin hazırladığı 3 büyük konfederasyona ait sendikaların üye sayılarına ait istatistiklere göre 2024 yılının temmuz ayında toplam 16 milyon 973.000 çalışan arasından 1 milyon 779 bin'i inşaat iş kolunda yer alıyor. Türkiye'de çalışanların %10'unu kapsayan inşaat iş kolunda yalnızca %3'lük dilim sendikalı. İnşaat alanında çalışan bir milyon 779.000 kişiden yalnızca 56.299 kişi sendika üyesi. Yani söz konusu iş kolunda çalışan işçilerin %97'si sendikasız.

BİR SENDİKA BARAJI AŞABİLDİ

Söz konusu iş kolunda dikkat çeken bir diğer unsur barajı aşan tek bir sendika olması... Türk İş'e bağlı Yol-İş Sendikası, inşaat iş kolunda barajı aşan tek sendika... Sendikanın 2015 Ocak ayındaki üye sayısına bakıldığında 39.517 ile yüzde 2,56'lık bir sendikalaşma oranı görülüyor. 

Bu oran 2018 Ocak ayına kadar istikrarlı bir şekilde artış yaşamaya devam ediyor. Sendika, 2020 Ocak ayında 4,18 sendikalaşma oranı ile son 10 yıldaki en yüksek üye sayısına ulaşıyor. Sendika, 2024 yılına kadar %3 bandında ilerlerken 2024 yılına gelindiğinde Ocak ve temmuz ayları arasında herhangi bir değişiklik yaşamıyor.

İNŞAAT İŞÇİLERİ SEKTÖRDEN UZAKLAŞIYOR

İnşaat iş kolunda yalnızca sendikalaşma oranı düşük değil! Yıllar içerisinde söz konusu iş kolunda çalışan sayısında artış görülse de, oransal anlamda bakıldığında yıldan yıla azalma görülüyor. Patron dayatmasıyla anayasal hakkını kullanamayan işçilerin, hak arama mücadelesinde yalnız kalarak zamanla sektörden uzaklaştığı söylenebilir... İstatistiklere göre, 2015 yılında iş kolunda yüzde 12,70 çalışan bulunuyorken, 2024 yılında bu oran 10,48'lere kadar geriledi...