Çalışma Hayatı

İş Kaybı Tazminatı Nedir, Nasıl Alınır?

İş kaybı tazminatı, özelleştirme sürecine giren kurumlar çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir konudur.

Abone Ol

İş kaybı tazminatı ile ilgili sık sık sorgulamalar yapıldığı bilinmektedir. Birçok çalışan iş kaybı tazminatının hangi durumlarda geçerli olduğunu, kimleri, hangi şartlar çerçevesinde kapsadığını merak etmektedir.

İş kaybı tazminatı, özelleştirme sürecine giren kurum ve kuruluşların çalışanları için geçerli olan bir ödeme türüdür. Özelleştirme sebebi ile ilgili işletmelerin kapatılması veyahut da tasfiye edilmesi gibi durumlarda çalışanların işsiz kalması sonucu verilmesi gereken bir ödeme türü olan iş kaybı tazminatı, gelir kaynaklarının kesintiye uğramaması amacı ile hayata geçirilir.

İŞ KAYBI TAZMİNATI NE ANLAMA GELİR?

Kurumların veyahut da kuruluşların; özelleştirme, küçültme gibi faaliyetinin kısmen veyahut da tamamen durdurulması, belirli ya da belirsiz süre ile tasfiye edilmesi veyahut da kapatılması gibi sebeplerden ötürü işinden olan çalışanlara tanımlanan ek bir ödeme türü olarak tanımlanabilir. Bu tip ödemeler, iş sözleşmeleri sona eren çalışanların gelir haklarının kesintiye uğramaması amacı ile hesaplara yansıtılır.

İŞ KAYBI TAZMİNAT TUTARI NE KADAR?

İş kaybı tazminat tutarı, çalışanların aldıkları aylık ödemelere göre değişiklik göstermektedir. Türkiye İş Kurumu 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre iş kaybı tazminatının hesabını yapmaktadır.

İş kaybı tazminatının hesabı günlük olarak yapılı ve işçinin son 4 ay kapsamında aldığı brüt maaş bu hesapta göz önünde bulundurulur. Kayıp tazminatı yasalar gereğince brüt tutarın yüzde 40’ı kadar olmalıdır.

İŞ KAYBI TAZMİNATINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

İş kaybı tazminatından yararlanmak isteyen kişilerin bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. Bu şartlar yasalar çerçevesinde şu şekilde belirlenmiştir:

  • İşsiz kalma sebebinin kurumun veyahut da kuruluşun özelleştirme sürecinden kaynaklanması gerekmektedir. Özelleşme nedeni ile iş sözleşmesi sonlanmış olmalıdır.
  • Çalışanın özelleştirme kararı alınmış olan kurumda kesintisiz olarak 550 günlük hizmet akdinin bulunması gerekir.
  • Hizmet akdinin feshini takip eden 30 gün içerisinde en yakın Türkiye İş Kurumu birimine şahsen veyahut da elektronik ortamda başvuruda bulunması gerekir.

İŞ KAYBI TAZMİNATININ SÜRESİ NE KADAR?

Özelleştirme sürecinde olan kuruluşlarda çalışırken iş akdi sona eren çalışanlar, belirli şartları sağlamaları halinde iş kaybı tazminatından yararlanmaya hak kazanırlar. Tazminat ödemesinin süresi, çalışanın ilgili kurumda kesintisiz olarak çalıştığı süreye göre değişiklik göstermektedir.

İş kaybı tazminat süreleri yasalar çerçevesinde şu şekilde belirlenmiştir:

  • Hizmet akdi kesintisiz olarak 550 devam edenlere: 90 gün
  • Hizmet akdi kesintisiz olarak en az bin 100 gün devam edenlere: 120 gün
  • Hizmet akdi kesintisiz olarak en az bin 650 gün devam edenlere: 180 gün
  • Hizmet akdi kesintisiz olarak en az 2 bin 200 gün devam edenlere: 240 gün

İŞ KAYBI TAZMİNATINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

İş kaybı tazminatına başvuruda bulunmak isteyen kişiler için başvuru detayları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sözleşmesi sona eren çalışanlar, hizmet akitlerinin sona erdiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde (yaşlılık aylığı alanlar hariç) başvurularını tamamlamak zorundalardır.
  • Tazminat başvurusu hem şahsi olarak hem de elektronik ortamda yapılabilmektedir. Yüz yüze başvurular en yakın Türkiye İş Kurumu birimi, elektronik ortam başvuruları ise kurumun resmi internet sitesi üzerinden yapılmalıdır.

Başvuru süresinin son günü yani sözleşme bitiminden sonraki 30’uncu gün resmi tatile denk geliyor ise süre otomatik olarak ilk iş gününe kadar uzatılmış olur. İş kaybı tazminat talebi aynı zamanda işsizlik ödeneği başvurusu yerine de geçer. Kişi bu başvuru ile hem iş kaybından hem de işsizlik ödeneğinden yararlanabilir.