Araştırma-Rapor

İşveren Vekili kimdir? İşveren vekili görev ve sorumlulukları nelerdir?

İşveren vekili kimdir? İşveren vekili kime denir? İşveren vekili görev ve sorumlulukları nelerdir? Detaylar haberimizde...

Abone Ol

İşveren Vekili Kimdir? Kime denir?

İşveren vekili, işçilere karşı işveren konumunda iken, işverene karşı ise işçi konumundadır. İşveren vekili, en kısa tanımıyla işverenin olmadığı durumlarda görev yapan kişidir.  Bu nedenle, işçilere tanınan her türlü hak ve yükümlülük, işveren vekiline de tanınmaktadır. Ayrıca, İş Kanunu'nda işveren için belirlenen her türlü sorumluluk ve zorunluluk, işveren vekili için de geçerlidir.

İşveren vekili olmak için, işletmenin veya işyerinin yönetiminde görev almanın şart koşulmasına rağmen bu yerlerin tamamını sevk ve idare etmek zorunlu değildir. İşveren adına hareket eden kişiler işin, iş yerinin ve işletmenin yönetiminde kısmi olarak görev alıyorlarsa da işveren vekili olarak kabul edilirler. 

İşveren Vekili Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İşveren vekili, göreve geldikten sonra hangi görevlere sahip olur? İşverenden sonra en yetkili mercii olan işveren vekilinin pek çok görev ve sorumluluğu bulunur. İşyeri ve işletmede işvereni temsil etmek, işveren adına işleri kontrol etmek ve devamlılığı sağlamak, işletmenin bütününü sevk ve idare etmek, işveren adına çeşitli görüşmelere katılmak, personelin sorunlarını çözmek yetki ve sorumlulukları arasındadır.

İşveren vekili nasıl görevlendirilir?

Tüm çalışanların, hangi pozisyonda olursa olsun, yapacakları işle ilgili yazılı bir görev tanımı bulunmalıdır. Bu tanımda, çalışanın görevi nasıl yapacağı, yetkileri, görevi yapmaması durumunda karşılaşacağı sorumluluklar ve yasal dayanakları belirtilmelidir. Yazılı görev tanımları, çalışanın görevi hakkında bilgi sahibi olmasının yanı sıra, görevi kabul ettiğine dair de amaca hizmet etmektedir. Birçok büyük ve kurumsal işletmede, işveren bazı yetkilerini (Genel Müdür, Fabrika Müdürü, Şantiye Şefi gibi pozisyonlardaki) başka bir çalışana devretmiştir. Bu tür yetki devirleri genellikle noter kanalıyla vekâletname ile yapılır, ancak İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) ile ilgili ayrı bir yetki devri gerekebilir. İSG yetki devri, noterden yapılabileceği gibi, önceden hazırlanmış bir formatta ya da benzeri belge ile de gerçekleştirilebilir. Bu belgede, İşveren Vekili atanması, görevlerin tebliği ve yasal sorumluluklar bulunacaktır.