Çalışma Hayatı

Kamuda esnek çalışmanın yeni adı!

İşgücü Uyum Programı (İUP) 29 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Akademisyen Özgür Müftüoğlu, bu programı "esnek ve güvencesiz çalışma" olarak nitelendirdi. İşte yorumu...

Abone Ol

İşgücü Uyum Programı (İUP) 29 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. İşgücü Uyum Programı (İUP), 18 yaşından büyük işsiz yurttaşların haftada 3 gün kamu kurumlarında çocuk bakımı, ağaçlandırma, geri dönüşüm, atık imha, bakım ve onarım, park ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi, biyolojik çeşitlilik ve doğal yaşam alanlarının restorasyonu, tarımsal üretim ve hayvancılık, spor ve kültür faaliyetlerinde istihdam edilmesini öngörüyor.

Evrensel'in haberine göre, Akademisyen Özgür Müftüoğlu, 2008 ekonomik krizinde kamuda uygulanan esnek çalışma modelinin benzerinin tekrar gündeme geldiğini ve bu anlamda işsizliğin artacağını belirtti. Esnek ve güvencesiz çalışmanın bir sosyal yardım gibi gösterilmeye çalışıldığını, ancak bunun emek sömürüsü olduğunu ifade etti.

Müftüoğlu, “Kamuda emeğin ucuzlatıldığı ardından özel sektöre sunulduğu uygulamalar karşısında ses çıkarılmadığı takdirde, kazanılmış haklara saldırılar artar. Geçtiğimiz hafta esnek çalışmanın yeniden düzenleneceğinin duyurulması, bu hafta kamuda esnek çalışmanın yardım kisvesiyle anlatılışı ve emeklilik yaşının yukarı çekileceği yönündeki söylemler karşısında mücadele şart.”