Ekonomi

Kanun teklifi Meclis’te! Sosyal yardım zammı yolda

Sosyal yardım modellerine ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgilere göre yardım tutarlarının artırılması için Meclis'e kanun teklifi verildi.

Abone Ol

Sosyal bir devlet olan ülkemizin bu alandaki sorumluluklarını üstlenen kamu kurumları, milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle pandemi dönemi itibari ile çok çeşitli faktörlerin etkileri ile artan enflasyon ve rekor seviyelere ulaşan kur farkı sebebi ile geçim dertleri artan vatandaşlar, devletin yardımlarından nasıl faydalanabileceklerini merak ediyorlar.

Uzunca bir süredir nerede ise her yeni güne farklı farklı alanlardan gelen zam açıklamaları ile başlayan milyonlarca tüketici, bu süreçte mevcut kazançları ile geçinmekte güçlük çekmeye başladı. Özellikle ihtiyaç sahipleri temel ihtiyaçlarını dahi kendi bütçeleri doğrultusunda karşılayamadıkları için sosyal yardım modellerini yakın takip altına aldı.

Başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere pek çok kamu kurumu her ay ayni ve nakdi yardım modellerini hayata geçirmeyi sürdürürlerken milyonları heyecanlandıran yeni bir gelişme yaşandı. Edinilen bilgilere göre yetkili bir isim sosyal yardımların artırılmasını içeren teklifi Meclis’e sundu.

‘ASGARİ ÜCRET KADAR OLSUN’

Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo sosyal yardımların artırılmasına yönelik bir teklif hazırlayarak Meclis’e sundu. Edinilen bilgilere göre teklifin kabul edilmesi halinde sosyal yardımlarda ciddi değişiklikler yaşanacak.

2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu çerçevesinde birtakım değişikliklerin yapılmasını içeren kanun teklifi; yüzde 40 ve üzeri oranlarda engelli olan vatandaşlar ile 65 yaş üzeri ihtiyaç sahibi vatandaşlar için yardım tutarlarının asgari ücret seviyesine çekilmesini içeriyor. Yanı sıra bakıma muhtaç engelli vatandaşlara verilen aylığın da artırılmasını içeren kanun teklifinin kabul edilmesi halinde sosyal yardım tutarı 17 bin 2 TL’ye yükseltilmiş olacak.

SOSYAL YARDIMLAR NE ZAMAN ZAMLANACAK?

Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo’nun imzasını taşıyan kanun teklifinin Meclis’e sunulmuş olması milyonlarca kişiyi heyecanlandırdı. Teklifin değerlendirilmesi neticesinde nasıl bir açıklamanın yapılacağı merak edilirken sosyal yardımlara yönelik normal zam dönemi de araştırılmaya başlandı.

Sosyal yardımların bir kısmı asgari ücrete bir kısmı ise 6 aylık enflasyona göre zamlanmaktadır. Bu kapsamda bu sene ikinci bir asgari ücret zammının yapılmayacağı yetkililer tarafından duyurulurken 6 aylık enflasyona bağlı olarak hesaplanan diğer sosyal yardımlar ise temmuz ayında değişecek.