Çalışma Hayatı

Kavun üreticileri isyanda: Tarlada 5 markette 20!

Kavun üreticileri fiyatlardan şikayetçi... Üreticiler, kavunun tarlada 5 liraya kadar düşerken marketlerde 20 liraya satılmasını eleştirdi.

Abone Ol

Amik Ovasında 50 derecelik sıcağın altında kavun hasadı yapan üreticiler, emeklerinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Tarlada 5 liraya kadar düşen kavun fiyatlarının marketlerde 20-30 liraya çıktığını belirten kavun üreticileri yetkililere seslendi. Üreticiler olarak zararda olduklarını ifade ederek ürünlerini bazen toplamadıklarını, hayvanlara yem olarak kullandıklarını söylüyorlar.

Kırıkhan Kavun Üreticileri Birliği Başkanı Ali Bahur, bu yıl kavunun kalitesinin ve rekoltesinin iyi olduğunu fakat son bir haftada fiyatların 5 liraya kadar düştüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

“Markette kavunun kilosu 25-30 lira. Tarım Bakanlığı'ndan bu durumun araştırılmasını istiyoruz. Millet kavun yiyemiyor. Artık toplamıyoruz. Kavun toplama maliyeti 3,5 lira. Paketlemeyle maliyet 4 lirayı geçiyor. Böyle giderse ekim yapamayız, sürekli zarardayız çünkü.

“Devletin pamuk ve buğdaya desteği var ama kavuna hiçbir desteği yok. Buğday üretiminde zarar ettik. Tonunu 9 bin liradan satmak zorunda kaldık. Amik Ovası üreticisi perişan. Ya işi bırakacağız ya da ücretli işçi olarak tarlaya gideceğiz.”