Çalışma Hayatı

Kaymakam Maaşı Ne Kadar? 2024 Güncel Maaş

Devlet memurlarının maaşlarına yapılan zamlar doğrultusunda kaymakam maaşları da sene başı itibari ile güncellenmiştir.

Abone Ol

2024 yılında hem asgari ücrete hem de memur maaşlarına yapılan zamlar, meslek grupları özelinde de maaşların değişmesine aracılık etmiştir. Bu kapsamda kaymakam maaşları da bu senenin başı itibari ile değişmiştir.

Kaymakam maaşları, kariyerini bu alan üzerinde inşa etmek isteyenler ve diğer kişiler tarafından bir hayli merak edilmektedir. Peki, 2024 yılı kaymakam maaşı ne kadar oldu? İşte konuya dair ayrıntılar…

KAYMAKAM MAAŞLARI 2024

Kaymakam maaşları deneyim faktörüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kıdemli kaymakamların derecelerine bağlı olarak diğerlerine göre daha yüksek maaş aldıklarını söylemek mümkündür.

Son zamların ardından 2024 yılı kaymakam maaşlarının 35 bin TL ila 200 bin TL aralığında değişiklik gösterdiği bilinmektedir.

GÖREVE YENİ BAŞLAYAN KAYMAKAM MAAŞI 2024

Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan hemen sonra kaymakam olarak göreve başlayan kişilerin maaşları 2024 yılı itibari ile 47 bin 800 TL ila 60 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir.

STAJYER KAYMAKAM MAAŞI NE KADAR? 2024

Kaymakam olmak isteyen kişinin öncelikle staj programını tamamlaması gerekmektedir. Stajyer kaymakam olarak görev alan kişiler, mülki idare amirliği vasfı ve mesleğin sorumluluğu sebebi ile diğer alanlarda staj yapan kişilerden daha yüksek maaş almaktalardır.

Stajyer kaymakam maaşları, bu senenin başı itibari ile güncellenmiştir. Buna göre bu statüde hizmet veren bir kişi en düşük 35 bin TL en yüksek ise 45 bin TL tutarında maaş almaktadır.

KIDEMLİ KAYMAKAM MAAŞI NE KADAR? 2024

Kaymakam maaşları dereceye göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda kıdemli kaymakamların diğerlerine göre daha yüksek maaş aldıklarını söylemek mümkündür.

2024 yılı itibari ile kıdemli kaymakamlara en düşük 75 bin TL, en yüksek ise 200 bin TL tutarında maaş ödemeleri yapılmaktadır.

EMEKLİ KAYMAKAM MAAŞI NE KADAR? 2024

Her meslek grubunda olduğu gibi kaymakamlıkta da emeklilik döneminde maaş tutarları düşüşe geçmektedir. Günümüzde stajyer kaymakamlar 35 bin TL civarında maaş alırlarken emekli kaymakamların maaşları 30 bin TL ila 35 bin TL aralığında değişiklik göstermektedir.

NASIL KAYMAKAM OLUNUR?

Kaymakam olmak isteyen kişilerin üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmuş olmaları gerekmektedir. İşletme, siyasal bilgiler ve hukuk gibi bölümlerden mezun olmuş olan kişiler, kaymakam olabilirler.

Üniversite eğitimini tamamlamış olan kişilerin kaymakamlık hayallerini gerçekleştirebilmeleri için ÖSYM tarafından düzenlenen kaymakamlık sınavına girmeleri gerekmektedir. Sınavı başarı ile tamamlayanlar ayrıca mülakata girmek zorundalardır. Bu aşamayı da tamamlayan kişiler 3 yıllık staj dönemini tamamladıktan sonra kaymakam olarak çalışabilirler.

KAYMAKAM OLMA ŞARTLARI 2024

Kaymakam olmak isteyen kişilerde aranan kriterler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • İşletme, siyasal bilgiler, hukuk ve iktisadi ve idari bilimler gibi fakültelerden mezun olmuş olmak,
  • ÖSYM’nin düzenlemiş olduğu kaymakamlık sınavından en az 70 puan almış olmak,
  • Mülakatları başarılı bir şekilde tamamlamak,
  • 3 dönemlik staj programını tamamlamak,
  • Gerekli mevzuat bilgisine sahip olmak.

KAYMAKAM NEREYE KADAR YÜKSELEBİLİR?

Kaymakamlar 5’inci ya da 6’ncı sınıf olarak göreve başlarlar. Her sınıf hizmeti kapsamında bir kıdem tablosu düzenlenir. 2 ila 5 yıl aralığında değişiklik gösteren görev sürelerinin tamamlanmasının ardından kaymakamlar için bir üst sınıfa geçiş söz konusu olur.

Kaymakamlarda üst sınıfa geçiş durumunda liyakat, ehliyet ve grup kıdem kablosunda yer alan sıra esas alınmaktadır. Bu kapsamda her sınıfın başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından kaymakamlar 1’inci sınıfa kadar yükselebilirler. 1’inci sınıfa yükselmiş olan bir kaymakam bu sınıfta tecrübe kazandıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak atanabilir.