Çalışma Hayatı

Klima üretiyorlar ama işyerlerinde klima yok!

KLS Klima işçileri, sendikalaşmaya başladıktan sonra işten atılmışlardı. İşçilerin sendikalaşma nedenlerinden biri klima üreten fabrikada klima olmaması...

Abone Ol

İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan KLS (Klas Isıtma Soğutma Sistemleri) fabrikasından atılan işçilerin mücadelesi sürüyor.

Aylık ortalama 800 bin avro (bugünkü kurla yaklaşık 28.7 milyon lira) ciro elde edilen işyerinde ücretler asgari ücretten başlıyor. En yüksek ücret, 18 yıllık işçide... Onun da ücreti 26 bin lira...

İş yerindeki çalışma koşulları ise oldukça kötü. İşçilerin en çok şikayet ettiği durum ise devasa klima sistemleri üreten işçilerin çalıştığı fabrikalarda klima olmaması. Klima üreten işçiler, 40-45 derece sıcaklıkta çalışıyor.

Yaşadıkları diğer bir sorun ise yüksek desibelli ses... Kesim işlemi sırasında çıkan bu ses nedeniyle hemen her işçide işitme kaybı oluştu.

ÜSTÜNE BİR DE HAKARET...

Evrensel'in haberine göre bu koşullarda çalışan işçiler, üstüne bir de hakarete maruz kalıyor. Ustabaşının daha önce bir işçinin şikayeti üzerine mahkeme tarafından para cezası ödemeye mahkum edilmiş. Şikayet eden işçi işten atıldığı için patronlara da “Taraflı davranmak”tan 12 bin lira ceza verilmiş. İşçiler bu ustabaşının beyaz yaka gibi davrandığını; iş güvenliği kurallarına da uymadığını belirtiyor.

İş yerinde can güvenliklerinin de olmadığını belirten işçiler, 3 metrelik cihaza montaj yapmak için tezgahın üstüne masa, masanın üstüne merdiven konulduğunu ve o merdivene de işçinin çıktığını belirtiyor.

İSG eğitimlerinin de kağıt üzerinde olduğunu ifade eden işçiler, “Her iş acil, ‘Tır kapıda bekliyor’ diyerek devamlı baskı halindeler. İşi eline alıyorsun daha malzemesi ortada yok, hemen ‘Bu yarın gidecek, tıra yüklenecek bekliyorlar’ deniliyor" diye konuştu.

İŞE GERİ ALINMAK İSTİYORLAR

İşçilerin talebi net... Sendikalı olmak istiyen KLS İşçileri, işe geri dönmeyi istiyor. İşçiler, sendikal hakların tanınması, atılan işçilerin geri alınmasını talep ediyor.