Ekonomi

Konut ve kiralar için yeni vergi dönemi kapıda

Bir süredir gündemde olan yeni vergi paketinde emlak sektörüne dair önemli maddelerin yer aldığı öğrenildi. İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Gündemden düşmeyen yeni vergi paketi ile ilgili her gün yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Son olarak söz konusu paket kapsamında gayrimenkul ve kiralar ile ilgili birtakım değişikliklerin yapılmaya hazırlanıldığı öğrenildi.

Yeni vergi paketinin yürürlüğe girmesi ile birlikte bankaların kiralar üzerinden yüzde 20 stopaj kesintisi yapacağı tahmin ediliyor. Konu ile ilgili olarak birtakım değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, ev sahiplerini nelerin beklediğini anlattı.

İSTİSNAİ SÜRE UZATILABİLİR

Yeni vergi paketinin gayrimenkul sektörüne nasıl etki edeceği ile ilgili birtakım değerlendirmelerde bulunan Özelmacıklı, taslakta öne çıkan ilk başlığın gayrimenkul satışlarından elde edilen değer kazancı vergisinin olduğunu ifade etti. Değer barışı getirilerek düzenlemenin yapılmasını beklediklerini belirten Özelmacıklı, ‘Değer barışı olmadan yapılacak değer artışlarının gerçekçi anlamda vergi tahsilatına imkan sağlamayacağı değerlendiriliyor’ ifadelerini kullandı.

Düzenlemenin net bir şekilde açıklanması halinde daha kesin açıklamaların yapılabileceğini belirten Özelmacıklı, gayrimenkuller için 5 yıllık istisna süresinin uzatılmasının planlandığını ifade etti.

Konuşulan düzenleme dahilinde gayrimenkul satışlarından elde edilen gerlirler açısından devletin vergi gelirlerini artırmayı hedeflediğini gördüğünü belirten Özlamacıklı, gayrimenkul satışlarında ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmesinin paketten çıkarıldığını da ifade etti.

KİRA GELİRİ VERGİLENDİRMESİ NASIL OLACAK?

Yakın zamanda yürürlüğe gireceği tahmin edilen vergi paketi kapsamında kiralardan elde edilen gelirlerin vergilendirmesi ile ilgili de birtakım değişiklilerin olacağını belirten Özelmacıklı, bu durumun geçtiğimiz yıl da Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gündeminde olduğunu hatırlattı.

Ülkemizde yaklaşık olarak 7,5 milyon kira mükellefinin bulunduğunu, vergi beyanının ise 3 milyon seviyesinde kaldığını belirten Özelmacıklı, yeni düzenleme ile birlikte kira ödemelerinden peşin bir vergi kesintisinin alınabileceğini ifade etti. Sistemin sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için kira kontratlarının e- Devlet’e aktarılmasının büyük bir adım olduğunu belirten Özelmacıklı aksi bir durumda hem kiracılar hem de ev sahipleri için ek cezaların söz konusu olabileceğini vurguladı.