HaberTürk’ten Ahmet Kıvanç, yıllık izinle ilgili çalışanların merak ettiği detayları kaleme aldı. İşçilerin yıllık ücretli izin hakkının Anayasa ile güvence altına alınan haklardan olduğuna dikkat çeken Kıvanç, “Kullanılmayan yıllık iznin parası işçi çalışırken ödenmez. İşçi her ne sebeple olursa olsun işten ayrıldığında kullanılmayan izin ücretini alır. Ancak, beş yıllık zaman aşımı süresi kaçırılmamalıdır” dedi.
Bazı işverenlerin, kullanılmayan iznin ücretini ödemekten kaçınmak amacıyla çeşitli yollara başvurabildiğini belirten Kıvanç, burada işçinin izin hakkını yasal yollardan alabilme imkanı bulunduğunu bildirdi.
BEŞ YILLIK ZAMAN AŞIMINI KAÇIRMAYIN
İşçinin kullanmadığı iznin parasını işten ayrıldığında alabildiğini dile getiren Kıvanç, “İş akdinin ne suretle sona erdiğinin hiçbir önemi yoktur. İşçi işverence haklı bir sebeple işten çıkartılsa, kabahat işlediği için iş akdi sona erdirilse de kullanılmayan izin parası son ücret üzerinden ödenir” dedi.
İşten ayrıldıktan sonra izin parasının 5 yıl içinde işverenden talep edilmesi gerektiğinin altını çizen Kıvanç, şunları kaydetti: “İşveren ödemediği takdirde 5 yıllık süre içinde dava açılmalı. Beş yıllık zamanaşımı süresi dolduktan sonra izin parası alınamaz.
İşini kaybetmemek için, iznini kullanmadığı halde işverenin baskısıyla belge imzalamak zorunda kalan işçinin, işten ayrıldığında izin parası talep edebilmek için kanıt toplaması gerekir. Hile ile yıllık ücretli izinli gösterilen günlerde fiilen çalıştığını kanıtlayan işçi dava açarak hakkını alabilir”