Ekonomi

Küresel Piyasalar FED öncesi temkinli seyrediyor

ABD Merkez Bankasının (Fed) yarın açıklayacağı para politikası kararları öncesinde küresel piyasalar temkinli bir seyir izleniyor.

Abone Ol

Dünya genelinde, önemli merkez bankalarının enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığına dair beklentiler artarken, ABD'de açıklanan makroekonomik veriler ülke ekonomisi hakkında karışık sinyaller gösteriyor ve fiyatlamaları zorlaştırıyor.

New York Fed'in dün yayımladığı Tüketici Beklentileri Anketi'ne göre, ülkede tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi mayısta 0,1 puan azalarak yüzde 3,2'ye geriledi.

Analistler, Fed'in bu hafta ve gelecek ayki para politikası toplantılarında faiz oranını değiştirmeyeceğini düşünüyorlar. Yarın açıklanacak kararın ardından Banka Başkanı Jerome Powell'ın sözlerinin yanı sıra bankanın yayımlayacağı "nokta grafiği"nde olası faiz indirimlerinin boyutu ve zamanlaması hakkında ipuçları aranacak.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, son gelişmelerin ardından 3 baz puan artarak yüzde 4,47 seviyesine yükseldi. Şu anda ise yüzde 4,45'te bulunuyor.

Dolar endeksi ise dün yüzde 0,2 artışla 105,2 seviyesinden kapanmıştı, şu anda ise önceki kapanışının hemen altında 105,1'de seyrediyor.

Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,7 artarak 2 bin 311 dolardan günü tamamlamıştı, bugün ise yüzde 0,3 azalışla 2 bin 303 dolardan alıcı buluyor.