Çalışma Hayatı

Makine Mühendisi Maaşı Ne Kadar? 2024 Güncel Maaş

Bu içeriğimizde; makine mühendisliği bölümüne ve makine mühendislerinin güncel maaşlarına dair bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

Abone Ol

Birçok alanda insan hayatını kolaylaştırmaya yönelik hizmetlerde bulunan mühendisler, üniversite sınavının yaklaştığı şu günlerde öğrenciler tarafından yakın takip altına alındı. Geleceğini mühendislik bölümü üzerine inşa etmek isteyen birçok kişi, özellikle makine mühendisliği bölümü ile ilgili sorgulamalarını hızlandırdı.

Uzun yıllardır en çok tercih edilen mühendislik bölümlerinden biri olarak karşımıza çıkan makine mühendisliği, son dönemlerde arama motorlarına da sık sık konu olmaya başladı. Makine mühendislerinin görev tanımlarını merak eden birçok kişi, ayrıca ilgili mühendislerin kazançları ile ilgili de bilgi sahibi olmak üzere güncel verileri araştırmaya başladı. Bizler de bu içeriğimizde makine mühendisliğini ve mühendislerin güncel kazançlarını merak edenler için birtakım bilgilendirmelerde bulunduk. İşte ayrıntılar…

MAKİNE MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR?

Üniversitelerin lisans programlarına kayıtlı olan makine mühendisliği, 4 yıllık bir bölümdür. Bu bölümden mezun olarak ‘makine mühendisi’ unvanına sahip olan kişiler üretimde kullanılacak yeni makineleri tasarlama ve üretme aşamalarında görev alır.

Makinelerin mümkün olduğunca ekonomik, çevreye uyumlu ve pratik olmalarına özen gösteren makine mühendisleri, üretim bandından inen yeni makineleri de incelerler. Yeni üründe herhangi bir sistem hatasının tespit edilmesi halinde düzeltme için rapor düzenleyen mühendisler, ayrıca kalite kontrol ve denetleme alanlarında da görev alabilirler. Günümüzde makine mühendislerinin genel olarak inşaat ve ulaşım sektörlerinde çalışmayı tercih ettikleri bilinmektedir.

MAKİNE MÜHENDİSLERİNİN MAAŞLARI NEYE GÖRE DEĞİŞİR?

Her meslek dalında olduğu gibi makine mühendisliğinde de maaşlar bir hayli değişkendir. Hem kamuda hem de özel sektörde iş bulabilen makine mühendisleri; eğitim seviyelerine, gelişimlerine, ek kabiliyetlerine ve daha pek çok faktöre bağlı olarak farklı tutarlarda kazanç elde edebilirler. Ayrıca kamu kurumları ile özel firmalar arasında da maaş bakımından çeşitli farklılıklar bulunmaktadır. Yanı sıra çalışılan özel firmaların nitelikleri, hizmet verdikleri alanlar, bulundukları şehirler de mühendislerin maaşlarını doğrudan etkilemektedir.

EN DÜŞÜK MAKİNE MÜHENDİSİ MAAŞI NE KADAR?

Özel firmalarda makine mühendisi olarak görev alan çalışanın 2024 yılı itibari ile elde ettiği kazanç 25 bin TL ila 30 bin TL aralığındadır. Bu bant, firmanın hizmet verdiği sektöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

EN YÜKSEK MAKİNE MÜHENDİSİ MAAŞI NE KADAR?

En yüksek makine mühendisi maaşı, kişinin deneyimi ile doğrudan ilişkilidir. Ayrıca çalışılan kurumun özele ya da devlete bağlı olması da maaşları direkt olarak etkilemektedir. Ancak genel bir değerlendirme yapılması gerekilirse en yüksek mühendis maaşının 80 bin TL ila 100 bin TL aralığında değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür.

KAMU SEKTÖRÜNDE MAKİNE MÜHENDİSLERİ NE KADAR MAAŞ ALIR?

2024 yılının başında açıklanmış olan memur maaşı zamları, kamuda çalışan makine mühendislerinin maaşlarını da doğrudan etkiledi. Buna göre 1/4 kademeli bir mühendis Temmuz 2023 döneminde 33 bin 122 TL tutarında maaş alıyorken Ocak 2024 itibari ile 49.434,58 TL’lik bir kazanç elde etmeye başladı.

ÖZEL SEKTÖRDE MAKİNE MÜHENDİSLERİ NE KADAR MAAŞ ALIR?

Her alanda olduğu gibi makine mühendisliği alanında da özel firmaların maaş politikalarının birbirlerinden farklı oldukları bilinmektedir. Mesai ücretleri, yan haklar, deneyim, proje sayısı ve daha pek çok faktör, özel sektörde çalışan mühendislerin maaşlarına etki etmektedir.

2024 yılı itibari ile mesleğe henüz başlamış olan bir makine mühendisinin 30 bin TL’lik bir kazanç sağladığını söylemek mümkündür. Genel olarak ise özel sektörde makine mühendislerinin maaşlarının 80 bin TL’yi bulduğu bilinmektedir.