Gündem

Meclis Başkanına sınavsız atamalar ve Destici’nin kızı soruldu! İşte cevaplar...

Kamuda sınavsız atamalar baş belası haline geldi. Kimi kimsesi olmayanların çocukları sınav kazanmak için ter dökerken birilerinin hatırlı çocuklarının sınavsız bir şekilde sessiz sedasız işe başlaması vicdanları sızlatacak boyutlara ulaştı.

Abone Ol

EMEK HABER ÖZEL / BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin kızının Meclis'e sınavsız atanmasından sonra gündeme gelen sınavsız atamalar Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a soruldu.

Bir milletvekili, Mustafa Destici’nin kızı Özgül Hilal Destici’nin sınavsız ataması özelinde konuyu gündeme getirdi.
Soru önergesinde şu ifadelere yer verilmiştir;

“TBMM’de Meclis Strateji Geliştirme Başkanlığı’nda programcı kadrosunda işe alındığı iddiaları kamuoyu gündemine yansımıştır. 

Bu bilgiler çerçevesinde Meclis Başkanına beş soru soruldu. Bu sorular;

1- Mecliste grubu olan partilerin kontenjanı olduğu doğru mudur? 

2- TBMM’de milletvekili çocuklarının işe alımıyla ilgili belirli bir kontenjan veya kota var mıdır? 

3- Milletvekili çocuklarını haksızlık yapılarak işe alındığı doğru mu? Eğer doğru ise, TBMM’de işe alınan milletvekili çocuklarının sayısı nedir? 

4- Mustafa Destici’nin kızı Özgül Hilal Destici’nin TBMM’de işe alınma süreci hangi yasal düzenlemelere göre gerçekleştirilmiştir? 

5- Mustafa Destici’nin kızıyla ilgili iddialar doğru değilse, bu konuda herhangi bir inceleme veya işlem yapılmış mıdır?”

Sorulara verilen cevaplar tatmin etmedi

Yazılı soru önergesine verilen cevaplar tatmin edici olmaktan oldukça uzak. Verilen cevaba bakılınca Meclise hiçbir şekilde sınavsız personel alınmadığı algısı oluşmaktadır. Ancak cümle alemin bildiği bir konunun utangaç bir eda ile cevaplanması yapılan işlemin utanılacak bir şey olduğunu göstermektedir.

Verilen cevaba göre atamalar mevzuata uygunmuş

1. ve 2. Soruya verilen cevapta, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından yapılan atamaların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu ve ilgili mevzuata uygun şekilde yapıldığı belirtiliyor. 

Yine 6253 sayılı Kanunun 29' maddesinin altıncı fıkrasında sayılan unvanlar ile TBMM Başkanlığı tarafından açılan sınavların sonucuna göre yapılacak atamalar dışında açıktan veya naklen atama yapılmadığı belirtilmektedir.

6253 sayılı Kanunun 29 uncu maddesine göre İdari Teşkilatın kadrolarına aşağıda sayılanlar ile TBMM Başkanlığı tarafından açılan sınavlar sonucuna göre yapılacak atamalar dışında açıktan veya naklen atama yapılamaz:

a) Genel Sekreter

b) İdari, Mali ve Teknik Hizmetlerden, Bilgi ve Bilişim Hizmetlerinden sorumlu Genel Sekreter Yardımcıları,

c) Milletvekili Hizmetleri Başkanlığı hariç, İdari, Mali ve Teknik Hizmetlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısına bağlı başkanlıkların başkanları

ç) Araştırma Hizmetleri Başkanlığı hariç, Bilgi ve Bilişim Hizmetlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısına bağlı başkanlıkların başkanları

d) Özel Kalem Müdürü ve Müdür yardımcıları

e) Hukuk Hizmetleri Başkanlığının Başkanı

f) Dış İlişkiler ve Protokol Başkanlığının Başkanı

g) Strateji Geliştirme Başkanlığının Başkan ve Başkan yardımcıları

ğ) Hukuk müşavirleri

h) Mali hizmetler uzmanları

ı) İç denetçiler

hariç olmak üzere memuriyete ilk defa İdari Teşkilat kadrolarında başlayacak olanlar, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınavda başarılı olanlar arasından sınavla seçilmektedir. Bu şekilde atanacaklarda aranacak özel şartlar ve sınavlar ile atamaya ilişkin usul ve esaslar Başkanlık Divanınca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenmektedir.

Personel alımında partilere kontenjan ayrılmıyor

Soru önergesine verilen cevapta, yukarıda yer alan mevzuat hükümleri kapsamında TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler ile milletvekillerinin TBMM’ye personel alımında herhangi bir kontenjanlarının olmasının mümkün olmadığı belirtilmiştir.  

Soru önergesinde yukarıdaki 3., 4. ve 5. Soruların cevabında şu ifadelere yer verilmiştir;

“TBMM tarafından yapılan atamalar, 657 sayılı Kanun, 6253 sayılı Kanun ve ilgili mevzuata uygun şekilde yapılmaktadır. TBMM’ye personel alımlarında adayların anne babalarının görev ve mesleklerine ilişkin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince herhangi bir kayıt tutulmamaktadır. Mevzuata uygun olarak gerçekleştirilen atamalarla ilgili inceleme ve soruşturma açılmasını gerektirecek herhangi bir husus bulunmamaktadır.”

Görüleceği üzere Meclise yapılan atamalarda hiçbir sorun olmadığı anlaşılıyor. Mustafa Destici yayına çıkıp ta açıklama yapmasa sınavsız atamanın olduğunu dahi öğrenemeyecektik. Soru önergesine verilen cevaba bakıldığında sınavsız atamalarla ilgili hiçbir sorun olmadığı anlaşılıyor.

Muhtemelen bizler hayal aleminde sınavsız atamalarla ilgili fantezi peşinde koşuyoruz. Anlaşılan her şey meşru zeminde yürüyor. Tek sorun meşru zemin konusunda herkes farklı düşünüyor.