Gündem

Mehmet Şimşek'e Ziraat Bankası'nda 1 milyar liralık tabela değişimi soruldu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan bütçe görüşmelerinde Bakan Şimşek’e kritik sorular soruldu. Komisyonda kamu bankalarından bakan ve bakan yardımcılarının da aralarında bulunan yöneticilere tahsis edilen lüks araçlar gündeme geldi.

Abone Ol

EMEK HABER ÖZEL / Karabük Milletvekili Cevdet Akay Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in canını sıkacak birçok konuyu gündeme getirdi.

Yıllardır kamu kurumlarının üst düzey personeline sağlanan lüks araçlar da gündeme getirildi. Maalesef görülmek ve duyulmak istenmeyen birçok sıkıntılı konu gündeme geldi.

Müşteri sırrı diye sorularımıza cevap verilmiyor

Ben şimdi bütçenin "kaynaklar" kısmından ilerlemek istiyorum sayın Bakanım. Şimdi, gelirler kadar kaynakların etkin ve verimli kullanılması çok çok önemli, israftan kaçınılması önemli, tasarruf tedbirleri çok çok önemli. Bir de biz milletvekilleri olarak, Parlamento denetimi açısından Bakanlarımıza soru önergesi soruyoruz.

Ben Mecliste bir yazı yazmıştım soru önergelerine ne kadar cevap verilmiş diye; 18.350 soru sormuşuz -25/10 itibarıyla rakamlar bunlar- bunun 5.229 adedine cevap verilmemiş. Hazine ve Maliye Bakanlığı açısından 633 soru sormuş vekillerimiz, 116 adedi cevaplanmamış fakat siz de sıkıntı biraz şu geç cevap verme var Sayın Bakanım; 351 cevap geç verilmiş, benim sorduğum sorulardan da geç cevap verilenler var.

Örneğin, ben şöyle bir soru sormuşum size -birazdan detayına gireceğim- kamu bankalarıyla ilgili üçüncü ayda sormuşum; sizin cevabi yazınız, Ziraat Bankasıyla ilgili bir soruydu, Ziraat Bankasının cevaplamasıyla ilgili sizin yazınız, Ziraat Bankasından gelen cevap da müşteri sırrı ve bankacılık sırrı gibi bir cevap. Sizden gelen cevaplarda da genelde de link veriyorsunuz, linklere de giremiyoruz, açılmıyor, o linklere biz de bakıyoruz ama doğrusunu sizlerden öğrenebiliriz diye düşünüyoruz.

Şaibeli konulara cevap verilmiyor

Biz ne sormuştuk Sayın Bakanım burada? Şunu sormuştuk: Bazı şaibelerle ilgili bilgi gelmişti. SPK lisanslı şirketler var biliyorsunuz, ekspertiz yapan değerleme şirketleri, bunların raporlarında kredi kullandırılırken olduğundan daha yüksek değerlerle değer biçip kredi kullandırımlarıyla ilgili şikâyetler gelmişti, bunun incelenmesini sormuştuk.

NSA ENERJİ ŞİRKETİNİ KURUP 10 GÜN İÇİNDE ZİRAAT BANKASI'NDAN 2 MİLYON DOLAR KREDİ ALDI

Bir de, bankada olan üst düzey yöneticilerin Bankalar Kanunu'na aykırı hareket etmesiyle ilgili sorularımız vardı. Örneğin Fikrettin Aksu, Ziraat Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Ziraat Genel Müdürünün Danışmanı daha önce Ziraat Bankası'nda üst düzey çalışmış ve emekli olmuş; bu şahıs, "NSA Enerji" diye bir firmayı kurup, on gün içerisinde Ziraat Bankasından 2 milyon dolara yakın bir kredi almış, çiftçiyle alakalı olmayan firmanın da tamamen ortağı şeklinde olduğu hâlde bu krediyi kullanmış, bir de üstüne üstelik 7 milyon 322 bin liralık Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından teşvik belgesi almıştı.

Bu konunun araştırılmasını istemiştik, bize bildirilmesini istemiştik. Çünkü çiftçiler krediye ulaşamazken buradaki Bankalar Kanunu'na aykırı yapılan işlemlerle bu kurulan şirkete düşük faizli, sübvansiyonlu krediler verilmiş ve menfaat elde edilmiş ve kaynaklar, banka kaynağı haksız şekliyle kullandırılmıştı; buna sağlıklı cevap alamadık.

Şimdi, yine bu bankada eş dost, akraba atamalarıyla ilgili şikâyetler vardı. Ben, Mecliste bir basın açıklaması yaptım; arzu ederseniz, orada izlenirse size de takdim edebilirim, bütün ilişkileri orada açıkladım, izah ettim, sorular da sordum.
Yine, mesela, 11 Martta Ramazan ayında Ziraat mobil bankacılığı üzerinden 17.45 ile 22.30 arasında altın bankacılığı işlemiyle ilgili piyasa koşullarının üstünde, kilogramda 210 bin TL'nin üzerinde bir maliyetle bankadan daha fazla kaynak çıkışına sebep teşkil edecek alım satımlar olmuştu, teknolojik hataya bağladılar, 900 bin civarında kişi vardı. Bu kamu zararının giderilip giderilmediğini sormuştum. Onunla ilgili de net cevaplar alamadım, alamıyorum ama bir taraftan hatalı uygulamalar devam ediyor.

İki resim arasında 1 milyarlık fark

Cevdet Akay Komisyon üyelerine gösterdiği resmi işaret ederek her iki resim arasındaki farkı sordu. Evet, şöyle: Bir fark görebiliyor musunuz? Çok dikkatli bakmanızı rica ediyorum. Bu iki fotoğraf arasında 1 milyar fark var. Nasıl 1 milyar fark var? Bakın, "-a"lara dikkatinizi çekiyorum.

Lütfen, bakın, evet. Bir tanesi eski amblemi, bir tanesi de yeni "-a"lar değiştirilmiş. Bakın, 1 milyara mal olmuş, nasıl mal olmuş? Onu söyleyeyim size şimdi: Yaklaşık 200 bin TL, 2 bin şubede tabela değişimi yapılıyor -sadece bu değil tabii- dijital öğeler değişiyor, banka hesap cüzdanları değişiyor, tüm metaryaller değişiyor; kartvizitler, antetli kâğıtlar, aklınıza ne gelirse 954 milyonluk bir rakam, 1 milyara yakın bir rakam. 

27 milyarlık tefrişat yapılıyor

Sadece bununla da kalınmıyor, tanesi 15 milyon TL masrafla şube tefrişatına giriliyor. Dört yılda bütün şubeler yenilenecek, 27 milyarlık bir rakam; yani bu, çok ciddi bir rakam. Bu işlemler hangi şirketler aracılığıyla yapılıyor, birileri zengin mi edilmek isteniyor? Bunu merak ediyorum, bunun araştırılmasını istiyorum. "Tasarruf tedbirleri garibana; sınırsız, milyar milyar harcamalar Ziraate mi?" diye düşünüyorum, bunun üstüne gidilmesi mutlaka gerekiyor.

Bazı Bakanlara, Bakan Yardımcılarına, üst düzey yöneticilere lüks araçlar tahsis ediliyor

Yine, "Central Oto" diye bir firma var. Şimdi, Ziraat GYO iş birliğiyle alınmış bir firma. Buradaki ortaklık yapısına, çok detaya girmeyeceğim. Orada şirketlerarası o kadar transferler var, bankadan gelen kaynakların kullandırılmasıyla arabalar alınıp rant sağlayan kişiler var. Şimdi bu Ziraat FİLO'da da çok ciddi filolar var. Buradaki filolar havuzda durduğu hâlde, bazı Bakanlara, Bakan Yardımcılarına, üst düzey yöneticilere tahsis edildiği söyleniyor; ben buradan bunu soru olarak soruyorum, bir ithamda da bulunmak istemiyorum. Siz de dâhil, Bakanlar arasında, Bakan Yardımcıları arasında böyle bir tahsis var mı Ziraat FİLO'da? 

Sizin aktifinizde değil, Bakanlığın aktifinde değil, Ziraat FİLO'da havuzda duruyor çünkü araç kapasitesi bir hayli yüksek, 10 bin civarında aracı var. Bir de bunlarla ilgili -bunların hepsi zaten ultra lüks araçlar- benzin ve mazot giderleri de yakıt tanıma sistemiyle ödeniyor, bunlar nereden ödeniyor? 

Bu konuda duyumlarımızla ilgili de bir cevap sizden rica edeceğiz. Bankaların yaptığı organizasyonlar tasarruf kapsamında değil mi? Ziraatın ve kamu bankalarının bazı yaptığı kaynak israfları bununla da kalmıyor. Şimdi, 11-18 Kasım arasında 3 bin kişiyle ilgili olarak bir organizasyon yapıyor Ziraat Bankası. 

Sizin bir genelgeniz var tasarruf tedbirleriyle ilgili, şehir dışı organizasyonların mecbur olmadığı müddetçe, mücbir sebep olmadığı müddetçe yasaklanması. Bu heyet buraya gidiyor, gitsinler, oradaki kalanlar kalabilir ama tasarruf tedbirlerinin uygulandığı bir ortamda bunun yapılmasını uygun bulmuyoruz. 

Diğer kamu bankaları da aynısını yapıyor. İşte, Vakıfbank yapmış, Halkbank, Ziraattan sonra yapacak. Bunun maliyeti de çok ciddi bir rakam. 3 bankayı toplarsanız 500 milyon yani yarım milyarı bulan bir maliyet var. Sizin Tasarruf Tedbirleri Genelge'nize niçin uyulmuyor Sayın Bakanım? Uyulması gerekir diye düşünüyorum. Siz izin verdiniz mi böyle bir şeye? Yani haberiniz olsa izin vermezsiniz diye düşünüyorum mutlaka. Bu uygulamalardan vazgeçilmesi gerekir özellikle. 

BDDK'yi göreve davet ettik

Biz bu şikâyetlerimizi sürekli bildirdik, BDDK'yi göreve davet ettik. BDDK Başkanımız Sayın Kavcıoğlu bu konularla ilgili inceleme yaptı mı? Bilmiyorum çünkü bu üst düzey yöneticilerin hesaplarının arasında ve birinci derece akrabaları arasındaki hesap hareketlerinin mutlaka incelenmesi gerekiyor.