Çalışma Hayatı

Mesai ücretlerinin kesilmesi sorunu Meclis'e taşındı

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren mesai ücretlerinin ödenmemesi ya da kesintiye uğraması sorunu, Meclis'e taşındı. Mesai saati dışında gerçekleşen çalışmaların karşılığının çalışanlara ödenmemesi, milyonlarca kişiyi mağdur ediyor. İstanbul Milletvekili Demir, söz konusu sorun hakkında Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu.

Abone Ol

Gerek özel sektör gerekse kamuda çalışan milyonlarca vatandaş, fazla mesai ücretlerini alma konusunda sıkıntı yaşıyor. Özellikle hafta sonu mesai saatleri konusunda oldukça esnek davranılması çalışanı bir hayli sıkarken, karşılığında hak edilen ücretin alınamaması büyük bir mağduriyet doğuruyor. Çalışma hayatında vatandaşların karşılaştığı bu sorun, meclis gündemine taşındı...

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili Doğan Demir, mesai ücretlerinde yaşanan bu haksız durum karşısında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından cevaplandırılmak üzere Meclis Başkanlığı'na yazılı önerge sundu. 

Tasarruf tedbirleri kapsamında bu uygulamanın yaygınlaşması, özellikle dar gelirli ve uzun saatler çalışan işçilerin ekonomik zorluklarını artırarak çalışma hayatında adaletsizlik yarattığını dile getiren Demir, içinde bulunulan ağır ekonomik koşulların bedelinin dar gelirli ailelere ve işçilere ödetilmemesi gerektiğini belirtti. Milletvekili Demir, Bakan Işıkhan'a yönelttiği soruda, söz konusu durumun hangi yasal dayanaklara dayandığını, mesai ücretlerini alamayan işçiler için hangi telafi mekanizmasının oluşturulacağını ve bu konuda herhangi bir inceleme başlatılıp başlatılmayacağını sordu.

DEMİR'İN BAKAN IŞIKHAN'A YÖNELTTİĞİ SORULAR

İşte İstanbul Milletvekili Demir'in, Bakan Işıkhan'a yönelttiği sorular şu şekilde:

Tasarruf tedbirleri kapsamında hafta sonlan da' dahil olmak üzere fazla mesai ücretlerinin kesilmesi yönünde alman kararlar hangi yasal dayanaklara dayanmaktadır?

2. Hafta sonu ve hafta içi fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi veya kesilmesi kararı kaç işçiyi etkilemiştir? Fazla mesaiye rağmen bu ücretlerini alamayan işçiler için bir telafi mekanizması oluşturulması düşünülmekte midir?

3. Fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi, işçilerin gelir düzeyini olumsuz etkileyerek yaşam standartlarında düşüşe neden olmaktadır. Bu durumun önlenmesi amacıyla Bakanlığınızın aldığı ya da almayı planladığı önlemler nelerdir?

4. Fazla mesai ücretlerini alamayan işçilerin yasal haklarım arayabilmeleri için nasıl bir süreç izlenmektedir? Bakanlığımz, bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için herhangi bir denetim veya inceleme başlatmış mıdır?

5. Kamu kurumlanndaki tasarruf tedbirleri kapsamında fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi uygulamasımn çalışma verimliliği ve işçi motivasyonu üzerindeki etkileri araştırılmış mıdır?

6. Fazla mesai ücretlerinin kesilmesi uygulaması ile birlikte çalışanların çalışma koşullannm iyileştirilmesi için alınması gereken diğer tedbirler nelerdir? Bu konuda bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?

7. Tasarruf tedbirleri kapsammda uygulanan bu politikaların, işçi hakları ve iş gücü piyasası üzerindeki olumsuz etkilerini minimize etmek amacıyla Bakanlığınızca öngörülen alternatif çözümler nelerdir?