Çalışma Hayatı

MESS kapsamında 4 işyerinde, işverenden işçiye yüzde 30 zam dayatması!

MESS kapsamında yer alan 4 iş yerinde, MESS ile Birleşik Metal-İş arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde, MESS’in yüzde 30’luk zam dayatmasının ardından uyuşmazlık tutanağı tutuldu. TİS süreci ara bulucuya taşınırken, işçiler ise iş yerlerinde yaptıkları eylemlerle düşük zammı kabul etmediklerini söyledi.

Abone Ol

Evrensel'in haberine göre, Grid Solutions, Hitachi Energy, Schneider Elektrik ve Arıtaş Kriyojenik’te, Birleşik Metal-İş’le MESS arasında devam eden TİS sürecinde MESS’in son zam teklifi saatlik ücrete yüzde 19 artı 17 TL oldu. Birleşik Metal-İş, yüzde 30 zam oranına denk gelen bu teklifi reddetti. Birleşik Metal-İş, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada bu teklifi “Kabul edilemez” olarak niteledi. Görüşmelerde anlaşmanın sağlanamaması üzerine taraflarca tutulan uyuşmazlık tutanağıyla birlikte TİS görüşmeleri ara buluculuk süreciyle devam edecek.

TİS görüşmelerinde anlaşmanın sağlanamamasının ardından işçiler fabrikalarda yaptıkları eylemlerle MESS’in yüzde 30 dayatmasına tepki gösterdi. İşçiler yaptıkları eylemlerde sık sık, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber, ya hiç birimiz”, “Sefalet ücreti istemiyoruz”, “İş, ekmek yoksa, barış da yok” sloganları attı.

DAHA ÖNCE EMİS KAPSAMINDAYDILAR

MESS kapsamında yer alan bu fabrikalar daha önce Elektromekanik Metal İşverenleri Sendikasının (EMİS) kapsamındaydı. 2014 yılı sonunda Türk Metal ile MESS 3 yıllık sözleşme imzalamış, Birleşik Metal-İş ise grev kararı almıştı. 29 Ocak 2015 tarihinde başlayacak grev öncesi, bu duruma hazırlıksız yakalanan kimi patronlar çareyi MESS’ten ayrılarak bireysel sözleşmeler yapmak durumunda kalmışlardı. MESS’ten ayrılarak 2 yıllık sözleşmeler imzalanırken bu sürecin içinde bazı işletmeler EMİS bünyesinde toplu sözleşmeler imzaladı. Bu süreçle birlikte 2015’te Metal Fırtına olarak adlandırılan dönem yaşanmış, başta Renault, TOFAŞ, Ford, Türk Traktör gibi fabrikalar olmak üzere onlarca fabrikada işçiler 3 yıllık sözleşme ve düşük ücrete karşı üretimi durdurmuş, ‘ihanetçi’ olarak suçladıkları Türk Metal’den istifa etmişti.

EMİS 2020’de MESS’e tekrar katılana kadar EMİS ile Birleşik Metal-İş sözleşmeler imzalamış, kimi sözleşmeler MESS sözleşmesi için de çıta belirler hale gelmişti. EMİS daha sonra kendini feshederek MESS’e katılmıştı.