Uzmanlar uyardı: "Sakın ödemeyin"

Artan gıda fiyatları ve yüksek enflasyona bağlı maliyetler yemek sektörünü de içinden çıkılamaz sorunlara itiyor. Restoranlar maliyet artışlarını bahane göstererek hesaplara bir de servis ücreti eklemeye başladı. Bahşiş bırakılmadığı gerekçesiyle hesaba işlenen ''servis ücreti'' işletmelerde giderek artıyor. TUKONFED Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, tepki çeken uygulama ile ilgili ''Böyle bir talebi istemeye kesinlikle hakları yok, sakın ödemeyin'' diyerek tüketiciyi uyardı.

Restoran ve kafeler kuver ücretine eklenen "Servis ücreti" tepki çekiyor. Müşteriler bahşiş vermediği gerekçesiyle adisyonlara eklenen servis ücreti kişi başına olarak gösterilmeye başladı. Hem kuver hem servis ücretinin alınması tepki çekti. Vatandaşlar, gittikçe artan uygulamaya sosyal medyada paylaştıkları adisyon ve fişlerini paylaşan vatandaşlar duruma tepki gösteriyor. Tüketici Federasyonu Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, vatandaşları 'böyle bir talebi istemeye hakları yok, sakın ödemeyin' diyerek uyardı

Saraçlı istenen bu ücretin yasal olmadığını ödemek zorunda kalan vatandaşların ise şikayet haklarını kullanmalarını istedi. Saraçlı, işletmeleri de yeni çıkacak genelge ile ticaretten men edilebilecekleri yönünde uyardı.

'İstemeye Kesinlikle Hakları Yok'

Müşteriden istenen servis ücretinin yasal olmadığını söyleyen TUKONFED Hukuk Komisyonu Başkan Yardımcısı Mücahit Saraçlı, “Servis ücreti diye bir ilave bir ücret koyuyorlar. Böylesine bir ücret talebinde bulunmaya hakları yok." diyerek durumun yasal olmadığının altını çizdi. "Tüketiciler de böyle bir talep karşısında ödeme yapmasınlar" diyen Saraçlı, direterek bu tahsilat yapılırsa vatandaşların fişlerini yanında bulundurarak Alo 175 tüketici hattın veya Ticaret Bakanlığı'nın kendi portalı üzerinden haksız rekabet kurulunun sayfasına girerek şikayette bulunmasını istedi.

'Bir An Evvel Vazgeçsinler'

İşletme sahiplerini uyaran Saraçlı, bu tür uygulamalarla ilgili Ticaret Bakanlığı bir genelge yayınlayacağını hatırlatarak "Her türlü haksız ticari işlemler adı altında yapılan her türlü işlemler kapatma cezaları, hapis cezaları hatta ve hatta ticaretten men cezalarına kadar boyutlara ulaşacak. Bunun da Resmi Gazete de yayınlanmasıyla birlikte aslında var olan bir genelgenin genişletilmiş şekliyle yayınlanmış olacak ve bu konuda Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığıyla birlikte senkronize bir şekilde çalışıyorlar. İşletmeler bu uygulamalardan bir an evvel vazgeçsinler. Çünkü denetimlere girdiklerinde geriye dönük incelemelerde çok ciddi cezai boyutlara ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Emeklilere neden sendikal örgütlenme hakkı verilmiyor? Hak Emek-Der'den çağrı! Emeklilere neden sendikal örgütlenme hakkı verilmiyor? Hak Emek-Der'den çağrı!

'İnsanlarla Alay Ediyorlar'

Restoranda yemek yiyen Mahmut Ayaz, böyle bir hizmet bedeli olmaması gerektiğini söyleyerek "Resmen insanlarla alay etmektir, başka bir şey değil" dedi. Bir diğer müşteri Nurhan Güler da, “Ben böyle bir uygulama ile karşılaşmadım, karşılaşsaydım da kesinlikle tepkimi gösterirdim. Servis ücretini ne için istiyorlar, ben kabul etmem. Restoranlar, her şey çok pahalı o yüzden ödemem bunu dile getiririm" ifadelerini kullandı.