Emekli

SGK Avans Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaş avansı almak isteyen kişilerin bazı şartları sağlıyor olmaları gerekmektedir. İşte o şartlara dair detaylar…

Abone Ol

Sosyal Güvenlik Kurumu birçok kategori altında geliştirmiş olduğu yardım modelleri aracılığı ile milyonlarca kişinin bütçesine destek vermektedir. Yanı sıra en bilindik hizmetlerinden olan emekli maaşları ve diğer emekli ödemeleri ile de arama motorlarına sık sık konu olan kamu kurumu, son olarak avans ödemeleri ile ilgili yapılan sorgulamalarda görüldü.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emeklilere sunduğu hizmetlerin başında gelen avans ödemeleri, son dönemlerde ekonomik açıdan birçok sıkıntı ile karşı karşıya kalan birçok kişi tarafından yakın takip altına alındı. Peki, Sosyal Güvenlik Kurumu avans ödemesi nedir, kimlere yapılır? Sosyal Güvenlik Kurumu avans ödemesi başvuru şartları nelerdir? İşte konuya dair ayrıntılar…

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU EMEKLİ MAAŞ AVANSI NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başvurulara açılmış olan emekli maaş avansı hizmeti, milyonları yakından ilgilendiren bir hizmettir. Bu hizmet dahilinde emekli maaşı geciken kişilere ödeme yapılır. Emekliler bu ödemeyi gelir kayıplarını telafi edebilmek amacı ile alabilirler. Bir nevi ‘sigorta avansı’ olarak tanımlanabilen bu hizmet, emekliliği hak etmiş ancak emekli maaşı henüz bağlanmamış olan kişilerin ekonomik açıdan mağdur olmalarını engellemek amacı ile verilmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na emeklilik dosyasını teslim etmiş ve yapılan değerlendirmeler neticesinde emekli olması ile ilgili bir sorun ile karşılaşılmamış olan kişiler, ilerleyen aylarda maaşlarını almaya başlarlar. Maaş bağlama işlemleri 90 gün veyahut da daha kısa bir sürede tamamlanır ve sonrasında da maaş bağlama başvurusu yapılır. Bu süreçte kişi ekonomik kaybının karşılanması amacı ile avans talebinde bulunabilir.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU’NDAN EMEKLİ MAAŞ AVANSI NASIL ALINIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli maaş avansı almak isteyen kişilerin Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Avans talebinin oluşturulabilmesi için ise 90 günlük sürenin sona ermiş olması gerekir.

Emekli maaşı ilgili süre içerisinde bağlanmamış olan kişilerin avans taleplerini yazılı bir şekilde iletmeleri gerekmektedir. Ayrıca kurumun ‘ALO 170’ numaralı hattı üzerinden de avans talebi oluşturulabilmektedir. Talepleri değerlendirmeye alan Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri sonuçları e- Devlet sistemi üzerinden online olarak açıklarlar.

Sosyal Güvenlik Kurumu yazılı olarak iletilmiş olan avans talebini 15 gün içerisinde yanıtlamak durumundadır. Kişinin dilekçesinde sigorta sicil numarası ve emeklilik sicil numarası kesinlikle yer almalıdır. Ayrıca adres ve telefon numarası bilgilerine de ilgili dilekçede mutlaka yer verilmelidir. Son olarak avans talebinin olumlu sonuçlanması halinde ilgili tutarın hesaba aktarılabilmesi için dilekçede kişinin adına düzenlenmiş olan IBAN numarası da bulunmalıdır.

EMEKLİ MAAŞ AVANSI HANGİ DURUMLARDA VERİLİR?

Emekli aylığının gecikmesi halinde talep edilebilen maaş avansı için bazı şartların sağlanıyor olması gerekmektedir. O şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Emekli olma hakkının devam ediyor olması,
  • Emekli aylığının başvuruyu takiben 90 gün içerisinde bağlanmamış olması,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na maaş avansı için başvuru yapılmış olması.

EMEKLİ MAAŞ AVANSI BAŞVURU EVRAKLARI NELERDİR?

Eğer kişi emeklilik sicil numarasına sahip ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı olarak emekli maaş avansı talebinde bulunabilir. Başvuru esnasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na ibraz edilmesi gereken bazı evraklar ise şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi,
  • İkametgah belgesi (e- Devlet üzerinden alınabilir),
  • Yeni tarihli sağlık raporu,
  • Sigorta primleri beyannamesi,
  • Gelir vergisi beyannamesi,
  • Çalışma izni veyahut da işveren onaylı iş sözleşmesi.