Kısmi istihdam, arama motorlarında sık sık sorgulanan konu başlıklarından biridir. Bu başlık altında uygulanan düzenlemeler birçok kişi tarafından merak edilmektedir.
‘Part- time çalışma’ olarak da bilinen kısmi istihdam, özellikle bazı iş sektörlerinde bir hayli yaygındır. Bu kapsamda o sektörlerde çalışan veyahut da çalışmayı planlayan birçok kişi, kısmi istihdamda maaşların nasıl hesaplandığını merak etmektedir. Peki, kısmi istihdam tam olarak ne anlama gelmektedir. Yarı zamanlı çalışmanın şartları nelerdir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…
KISMİ İSTİHDAM NEDİR?
‘Kısmi çalışma’, ‘yarı zamanlı çalışma’ ve ‘part- time’ çalışma isimleri ile de bilinen kısmi istihdam, çalışanın ilgili iş yerinde tam zamanlı olarak değil de çalışma süresinin 3’te 2’sini dolduracak şekilde çalışmasıdır.
Her çalışan işvereni ile yazılı anlama yaparak kısmi zamanlı olarak çalışabilir. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 13’üncü maddesinde kısmi çalışma ile ilgili net bilgiler paylaşılmış ve kısmi istihdam için yapılan sözleşmenin kısmi süreli iş sözleşmesi olarak işleme alınması gerektiği belirtilmiştir.
KISMİ İSTİHDAM KOŞULLARI NELERDİR?
Kısmi istihdamın tam zamanlı çalışmadan en temel farkı daha az bir süreyi kapsıyor olmasıdır. Kısa süreli çalışmanın olabilmesi için öncelikle işveren işe işçi arasında kısmi zamanlı iş sözleşmesinin yapılması gerekmektedir. Bu sözleşmenin olmaması durumunda ne işveren yarı zamanlı çalışmaya göre bir ücretlendirme politikası izleyebilir ne de çalışan normal süreden daha az çalışabilir.
KISMİ İSTİHDAMDA MAAŞ HESABI NASIL YAPILIR?
‘Kısmi istihdam’ başlığı altında en çok sorgulanan konu başlıklarından biri de maaşlar ile ilgilidir. Birçok kişi yarı zamanlı çalışması halinde maaş hesabının hangi formüle göre yapılacağını merak etmektedir.
Kısmi zamanlı çalışma ücreti hesaplanırken tam zamanlı çalışma ücreti baz alınır ve söz konusu tutar günlük çalışma saatine bölünür. Bu şekilde kısmi zamanlı çalışanın saatlik çalışma ücreti hesaplanmış olur. Aylık çalışma saati göz önünde bulundurularak kısmi zamanlı çalışanın maaşı hesaplanır.
Kısmi zamanlı çalışma ücreti iş yerinin niteliğine ve işçinin dahil olduğu meslek grubuna göre değişiklik göstermektedir. Ancak yasalar gereğince ücretin taban tutarı güncel asgari ücret göz önünde bulundurularak hesaplanmalıdır.
KISMİ İSTİHDAM PUANTAJ KAYITLARI FARKI NE ANLAMA GELİR?
Puantaj kayıtları, çalışanın ay içerisinde kaç gün çalıştığını ortaya koyan kayıtlardır. Bu kayıtlarda işçinin işe gelmediği günler, raporlu olduğu günler ve eksik çalıştığı günler bulunur.
Puantaj kayıtları resmi evraklardır. Söz konusu kayıtlar doğrultusunda çalışanlar adına Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirimler yapılır. Eksik gün bildirimi yapılırken de yine bu kayıtlara bağlı kalınır.
Eksik gün nedeni olarak kısmi istihdam gösterilen bir çalışanın bir ay içerisinde 1- 8 günlük eksik günü 30 güne tamamlanır. 9 gün ve daha fazla olan eksik gün sayısı için ise 30 güne tamamlama zorunluluğu bulunmamaktadır.
KISMİ İSTİHDAMDA ÇALIŞMA SÜRESİ NE KADARDIR?
Kısmi istihdam çerçevesinde bir iş yerinde çalışan kişinin ay içerisinde ne kadar çalışabileceği, yasalar doğrultusunda belirlenmiştir. Buna göre Çalışma Süreleri İş Kanunu kapsamında bir işçi kısmi istihdam çerçevesinde en çok 45 gün çalışabilir. Tam zamanlı çalışanlar için ise bu süre haftalık 45 saat üzerinden hesaplanır. 45 saati aşan haftalık çalışma süreleri, mesai olarak işlenmek zorundadır. Kısmi zamanlı çalışanlar için ise haftalık çalışma süresi en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir. Yarı zamanlı çalışanın bu süreyi aşmaması gerekir.