İşlerini büyütmek, yeni alanlara dahil olmak ve dolayısı ile de hem kendi kazancını artırmak hem de devlete katkıda bulunmak isteyen birçok kişi ihaleleri takip eder. İhaleli işler yapan birçok kişinin arama motorlarında sorguladıkları başlıca konu başlıklarından biri ise teminat iadesi ile ilgilidir.
Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olan teminat iadesinin ne anlama geldi, nasıl ve hangi şartlar çerçevesinde alınabileceği, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Peki, teminat iadesi tam olarak nedir? Teminat iadesinden kimler, nasıl yararlanabilir? İşte konuya dair ayrıntılar…
SGK TEMİNAT İADESİ NEDİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulamaları kapsamında ihale yolu ile idarelerden iş alan özel sektör mensuplarının hak edişleri, kamu kurumuna çeşitli başlıklar altında ödenmektedir. Kesin teminatlar ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na borçlu olmama durumunun tespitinin ardından ilgili kişilere iade edilmektedir. Ancak işveren tarafının ihaleye konu olan iş ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcunun bulunmadığını idareye ibraz edememesi halinde teminat iadesi yapılmamaktadır.
SGK İŞ BİTİMİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
İşin sonuçlanmasını isteyen kişiler, ihaleli iş dosyalarını açtırmış ve de gerekli bildirimlerde bulunmuş olmalıdır. Prim bildirimi yapan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı bir dilekçe ile iş bitimi başvuru sürecini başlatabilmektelerdir. Dilekçe Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüklerine şahsen teslim edilmelidir. Ayrıca gün içerisinde kuruma gidecek durumdan olmayan kişiler başvuru dilekçelerini kurumun online sistemi üzerinden de yükleyebilmektelerdir. Teminat dilekçesinde mutlaka iş yeri sicil numarası, teminat iadesinin yapılacağı işin adı ve tarih bilgileri yer almalıdır.
SGK 9 MADDELİK YAZISI NE ANLAMA GELİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na dilekçeyi ulaştırdıktan sonra kurum hizmet ihalesine 9- 10, yapım ihalesine ise 14 maddelik yazılar ekler. Bu yazıları ihale makamına ulaştıran kişiler, teminat iadesinden yararlanabileceklerdir.
Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet iadelerine dair 9 maddeden oluşan bir yazı vermektedir. Söz konusu 9 maddelik yazıda iş yeri tarafından yapılan ihaleye yönelik bilgiler bulunur. Kişilere ve firmaya verilmesi gereken belgelere dair bilgilendirmelerin de bulunduğu yazıda, işte kaç kişi çalışacağı, kişilerin sigortaları gibi birçok farklı konuya dair bilgiler yer alır.
SGK 14 MADDELİK YAZISI NE ANLAMA GELİR?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan 14 maddelik yazı sayesinde kişiler teminat iadelerini alabilmektelerdir. Söz konusu yazıda ihale konusu, ihalenin yapılacağı yer ve ihale tarihi gibi bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca işin kusurlu olup olmadığına dair de bilgilendirmelerde bulunan yazıda, iş makinelerinin yakıt giderlerinden diğer iş tanımlarına kadar pek çok konudan bahsedilir.
SGK TEMİNAT İADESİ NASIL VE NEREDEN ALINIR?
Yazılarda herhangi bir sorun çıkmaması halinde teminat iadesi için süreç başlamış olur. Sosyal Güvenlik Kurumu asgari işçilik oranının yüzde 25’ini hesaplar ve sonucu genelden çıkararak asgari işçilik tutarını bulur. Bu hesabın ardından Sosyal Güvenlik Kurumu yazı ile ihale makamına iade alınması için bilgilendirmede bulunur.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenen çözüm yazısında kişiye ait dilekçe bulunur. Söz konusu dilekçe teminat iadesi için ihale makamına yazılır. Dilekçede; istihkak bedeli, başlangıç ve bitiş tarihi, konusu gibi birçok konuya değinilir ve teminat iadesi için arz edilir.
GEÇİCİ KABULÜN ARDINDAN TEMİNATIN YARISI İADE EDİLİR Mİ?
Geçici kabulün ardından teminatın yarısının ödenip ödenmeyeceği de merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu, tamamen ihale sözleşmelerine bağlıdır. Bazı sözleşmelerde teminatın yarı bedelinin geçici kabulden sonra ödeneceğine dair bir madde bulunur. Ancak bu durum elbette ki tüm ihale teminatları için geçerli değildir.