Çalışma Hayatı

Stajyer Maaşları Ne Kadar Oldu?

Stajyer maaşları arama motorları aracılığı ile sık sık sorgulanan konu başlıkları arasında yer alır. Peki, ‘stajyer’ kime denir? Stajyerler ne kadar kazanır?

Abone Ol

Her sene olduğu gibi bu sene de çalışan ücretlerinde ciddi bir değişikliğe gidildi. Memur maaşları enflasyon ve toplu sözleşme zammı, özel sektör çalışanlarının maaşları ise asgari ücrete bağlı olarak güncellendi. 

Ocak ayının başında güncellenen ücretlere bağlı olarak stajyer maaşları da değişti. Bu kapsamda senenin ortasına gelmiş olduğumuz şu günlerde arama motorları üzerinden sık sık sorgulanan konu başlıklarından birinin de stajyer maaşları ile ilgili olduğu görüldü. Peki, staj nedir, kimler tarafından yapılır? Staj yapan kişilerin aylık kazançları ne kadar? Stajyer maaşı nasıl hesaplanır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

STAJ NEDİR?

Öğrenim hayatı çerçevesinde herhangi bir mesleğe yönelik alınan teorik bilgilerin uygulamalı alanlar kapsamında tamamlanması için kullanılan staj kavramı, birçok bölüm için geçerlidir. Öğrencilerin profesyonel hayat içerisindeki çalışma sürecini kapsayan staj dönemi, eğitim kurumlarına göre değişiklik gösteren farklı zamanlar içerisinde tamamlanmalıdır. Kimi bölümler için staj dönemi yaz itibari ile başlarken kimi bölümler için ise ara tatilde veyahut da eğitim esnasında başlar.

Farklı zaman dilimleri içerisinde yapılabilen stajlar, staj yapılan kuruma veyahut da eğitim veren bölümün onayına göre tam ya da yarı zamanlı olacak şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Staj dönemi kapsamında öğrencilerin yapacakları işler ise eğitim gördükleri bölümlerin içeriklerine ve öğrencileri kabul eden kurumların niteliklerine göre değişiklik göstermektedir.

‘STAJYER’ KİME NEDİR?

Teorik açıdan öğrendiği meslek bilgilerini uygulamalı ortamlarda tecrübe edebilmek için staj yapan kişiler, ‘stajyer’ olarak nitelendirilir. Eğitim süresinde yapılan staj, bazı meslek grupları için ise eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından zorunlu tutulmaktadır.

Teorik bilgilerin uygulamalıya dönüşmesini sağlayan ve öğrencinin çalışma hayatına erken bir süreçte atılmasını sağlayan staj dönemi, ayrıca gönüllülük esasına da dayanabilmektedir. Kimi öğrenciler bölümleri çerçevesinde staj yapmak zorunda olmasalar dahi alanlarında tecrübe kazanabilmek adına staj yapmayı tercih edebilmektelerdir.

STAJYER MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Staj yapan öğrencilere yasalar çerçevesinde belirli ücretlerin ödenmesi gerekmektedir. Ücret hesabı da yine yasaların belirlemiş olduğu sınırlara bağlı olarak yapılmalıdır.

Stajyer maaşlarının hesabında güncel asgari ücret rol oynamaktadır. Yasalara göre stajyerlere ödenecek olan ücret, net asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamalıdır.

STAJYER MAAŞLARI NE KADAR OLDU? 2024

Zorunlu veyahut da gönüllü olarak staj yapacak olan kişiler, yaz mevsimi boyunca ne kadarlık bir kazanç elde edebileceklerini merak etmektelerdir. Bu kapsamda stajyer maaşlarının güncel durumu arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır.

Geçtiğimiz yılın son haftalarında Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nun yönetiminde yürütülen asgari ücret artış toplantıları neticesinde 2024 yılı için uygulanacak olan net asgari ücret 17 bin 2 TL 12 kuruş, brüt asgari ücret ise 20 bin 2 TL 50 kuruş olarak belirlenmiştir. Yasaların stajyer maaşları için işaret etmiş olduğu yüzde 30’luk pay üzerinden yapılan hesaba göre bu yıl içerisinde staj yapacak olan öğrencilere 5 bin 100 TL 64 kuruş tutarında aylık ödeme yapılmalıdır.

Stajyer maaşı hesabı bazı meslek gruplarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin kalfalık yeterliliği kazanan mesleki eğitim kurumlarında son sınıf öğrencisi olarak eğitimlerine devam eden öğrencilere staj döneminde en az 8 bin 501 TL 6 kuruş tutarında ödeme yapılmalıdır. Bu tutarın altında çalıştırılmak istenen stajyerlerin yasal hakları bulunmaktadır.