Sendika

TİS taslağını bu sefer işçiler hazırladı!

Maltepe Belediyesinde TİS taslağını işçiler hazırladı. Söz konusu taslakta, haklarını koruyacak bir çok maddeyi ekleyen işçiler, taleplerini bir bir sıraladı. İşte işçilerin hazırladığı o taslaktan detaylar...

Abone Ol

Maltepe Belediyesi işçileri yeni dönem toplu iş sözleşmesi için hazırlanıyor. İşçiler, sözleşmede ücret artışlarının yanı sıra sosyal haklar, izinler ve ikramiyeler gibi konuların da güvence altına alınmasını istiyor. Her sözleşme döneminde haklarını ilerletmeyi başardıklarını belirtiyorlar.

Evrensel'in haberine göre, Maltepe Belediyesi'nde süpürgeci olarak çalışan bir kadın temizlik işçisi, en çok karşılaştıkları sorunların çözümlerini bir araya gelerek tartıştıklarını ve bu çözümleri TİS taslağına eklediklerini söylüyor. İşçi, sokakta süpürgeci olarak çalışan 25 kadın olduğunu, halkın tepkisini ilk olarak kendilerine gösterdiğini, işleri olmayan işleri emrettiklerini belirtiyor. Haklarını bilerek bu durumlara karşı koyduklarını ve regl izni hakkını ilk defa burada gördüklerini, şimdi de bu hakkı daha da ileriye götürecek maddeler eklediklerini ifade ediyor.

Belediyenin kreşlerinde çalışan Genel-İş üyesi bir öğretmen, müdürlerin ve amirlerin tanımlı işlerinin dışında işlere göndererek mobbinge başvurduklarını belirterek, "Benim görevim belli, yapacağım iş belli, onun dışında işlere itip işçiyi istifa ettirmeye çalışıyorlar. Sendika geldiğinden beri böyle işlerin sayısı azaldı. Çünkü örgütlüyüz, böyle bir mobbingle karşılaştığımızda topluca karşısında duruyoruz. Şimdi bir de bunu toplu sözleşmede maddeleştirerek iş tanımımızın dışında iş yaptıramayacaklarını söylemiş olduk” diye konuştu.

GECİKEN GÜN İÇİN FAİZ

Taslakta, işçilerin yaşadığı en önemli sorun olan maaşların geç ödenmesine ilişkin madde de yer aldı. Maddede, “Maaşların ödeme gününde gecikme olması halinde geciken her gün için maaş ödemesi yapılan bankanın günlük mevduat faizi üzerinden geciken gün sayısı faizlendirilip maaşla birlikte ödemesi yapılır.”

TİS taslağına giren maddelerden biri de regl ve doğum izni: “Kadın işçilere regl dönemlerinde talepleri halinde ayda 1 gün izin verilir. Bu bende göre kullanılacak izinlerin toplamı yılda 12 günü geçemez. İzinli olunan günde fiili çalışmaya bağlı haklarında herhangi bir kesinti yapılamaz" oldu.

İŞ TANIMI DIŞINA ÇIKILAMAZ

Belediyelerde işçilerin iş tanımlarının dışında çalıştırılması yaygın bir sorundur. Belediyeler, daha fazla işçi almamak için, işçileri uygun olmayan işlerde çalıştırabilmektedir. TİS taslağında, bu durumu engellemek için bir madde yer almaktadır. Söz konusu maddede, "Park ve Bahçeler Müdürlüğü işçileri kendi birimlerinin iş alanları dışında herhangi bir nedenle taşıma veya destekleyici beden işlerine gönderilemez.” yer aldı.

MOBBİNGE KARŞI

Belediyelerde çalışanların uğradığı baskı yaygın bir sorun olup, bu konuda şikayetleri değerlendirecek bir kurulun bulunmaması, baskının cezasız kalmasına neden olabiliyor. Taslak, ilk kez belediyede mobbing kurulu kurulmasını talep ediyor; kurulun üç işveren yetkilisi ve üç sendika yetkilisinden oluşması öngörülüyor.