Çalışma Hayatı

Türk Telekom’da toplu sözleşme görüşmeleri Yüksek Hakem Kurulu'na mı taşınacak?

Türk Telekom'da, işveren ile sendika arasındaki 15. dönem toplu sözleşme görüşmeleri arabulucuya giderken, buradan da henüz bir anlaşma sağlanamaması çalışanları mağdur ediyor. Sendikanın işçiler adına işverenden ne kadar ücret artışı talep ettiği ve sürecin hangi taleplerden dolayı bu kadar uzadığı kamuoyuna açıklanmazken, arabuluculuktan sonra görüşmelerin şimdi de Yüksek Hakem Kurulu'na taşınması gündeme geldi.

Abone Ol

EMEK HABER ÖZEL / Varlık Fonu’nun bünyesinde bulunun Türkiye’nin iletişim devi Türk Telekom’da 15. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin bir türlü sonuçlandırılmaması, çalışanların asgari ücretin biraz üstünde düşük bir ücretle çalışmaya devam etmesine neden oluyor. Kapsam içi çalışan yaklaşık 8 bin çalışanın gözü kulağı toplu sözleşme görüşmelerinden gelecek açıklamada. İş yerinde örgütlü Haber-İş Sendikası, en son 24 Eylül’de yaptığı açıklamada arabulucu nezdinde kalan maddeler üzerinde görüşmelerin devam ettiğini belirtirken, sendikanın talebi ile işverenin teklifi hakkında ise bir bilgi verilmedi.

ARABULUCULUK SÜRECİNDEN DE HENÜZ BİR SONUÇ ÇIKMADI

Türk Telekom ile Haber-İş Sendikası arasında 2 Temmuz’da başlayan 15. Dönem toplu iş sözleşme görüşmeleri 60 günlük yasal süre içinde anlaşma ile sonuçlanmadığı için arabuluculuk süreci başlamıştı. Arabuluculuk sürecinden de hala bir sonuç çıkmaması yaklaşık 8 bin çalışanın mağduriyetini artırıyor.

TASLAK KAMUOYUNA AÇIKLANMADI!

Haber-İş Sendikası’nın kapsam içi çalışanlar adına işverenden talep ettiği ücret artışı ile ilgili bir taslak kamuoyuna açıklanmazken, çalışanlar sendikanın talebi ile işverenin teklifini bilmiyorlar.

TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ YÜKSEK HAKEM KURULUNA MI TAŞINACAK?

Arabuluculuk sürecinde de bir anlaşmanın sağlanmaması durumunda sendikanın grev kararı oylamasına gitmesi gerekiyor. Ancak sendikanın grev kararı oylamasına gitmeden süreci yüksek hakem heyetine taşımak istediği kaydedilirken, burada geriye dönük aidat alacakları ile toplu iş sözleşmesini 2 yıl olarak değil 3 yıl olarak imzalamak istediği ifade ediliyor. Toplu iş sözleşme görüşmelerinin de geriye dönük aidat alacaklarından dolayı tıkandığı kaydedilirken, Türk Telekom çalışanları talep edilen ücret artışı ile ilgili bir açıklama yapılmasını bekliyor.