Emekli

Türkiye Emekliler Platformu, Emekliler haftasında Anıtkabir'i ziyaret etti!

Türkiye Emekliler Platformu Emekliler Günü nedeniyle Anıtkabir’i ziyaret etti. Tüm Emek Der Genel Başkanı Satılmış Çalışkan, Atatürk mozelesine çelenk bıraktıktan sonra, Anıtkabir özel defterini imzaladı.

Abone Ol

Emekliler gününde Anıtkabir'i ziyaret ederek emeklilerin talep ve sorunlarını dile getirmek istediklerini belirten Çalışkan, taleplerini şöyle sıraladı:

“Maaş artışlarımızın temel gıda enflasyonuna, göre uygun yapılması ve emeklilerede milli gelirden artı refah payı verilmesi,

2023 de çalışana verilen 8077,00 tl’aradaki makası çok açmıştır emeklilere de seyyanen bu artışın verilmesi,

Bugün emeklinin % 80’i asgari üçretin altındaki maaşıyla her gün zorlaşan ekonomik şartlarda geçim mucadelesi vermektedir. Maaş destek ile değil yasa ile belirlensin.

Maaş artışları emekliyi rahatlatmıyor çünkü piyasanın altı ay gerisinden, geçmiş ayların TÜFE'si verilmekte ve milli gelirden refah payı verilmediğinden emeklinin alım gücü her gün düşüyor. “

ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Bunun için atılması gereken adımları da sıralayan Emek Der Başkanı Çalışkan, şöyle belirtti:

“Bayram ikramiyelerimizin asğari ücrete endekslenmesi (ikramiye yasası en az yıllık  26 yevmiyedir)

5510 sayılı yasadaki mevcut emeklilik sistemi yaştan vazgeçilerek bir fiil hizmet ve prim esas olarak gösterge ve kat sayı sistemine geçilmesi,

Bir an önce mevut emeklilerin (eşit hizmete, eşit prime eşit maaş olarak) hizmet ve prime dayalı intibaklarının yapılması.

Görüldüki emeklilik yaşa değil belirli bir fiili hizmet ve prime endekslenmeden, katsayı ve gösterge sistemi aylık bağlama uygulanmadan, emelilikte adalet olmuyor.

Bugün tabanda 3600 ile 7000 iş günü prim ödeyen aynı maaşı alıyor.

Çalışanlar bu nedenle emekli olma prim gününe ulaşan yaş gelene kadar artı prim günü ödenmiyor kayıt dışı artıyor ve kurum aleyhine prim kaybı her gün artmaktadır.

Mevcut emeklilerin durumu yeni emeklilere göre maaşları her yıl erimekte ve eriyecektir.

Bugün 2000 öncesi tavandan 15175 göstergeden 25 yıl 9000 iş günü prim emeklisiyle  2020-2022 yıllarında aynı hizmet ve primle emekli olanlar arasında 2000 öncesi aleyhine % 50 ye varan fark oluşmuştur.”

ADALETİN OLMADIĞI YERDE HUZURSUZLUK VARDIR

Sağlık alanında da uygulanması gereken şartlardan bahseden Çalışkan, emekliler olarak sendikalaşmak istediklerini belirterek şöyle konuştu:

Sağlık hizmetine daha çok yaşlılıkta ihtiyaç vardır sorunlarımız hat safadadır ilaç, randevu, katkı payları, 2 dakikalık muayene yaşlı emeklilere uygulanmaktadır.

Bir an önce hizmet ve prime dayalı intibak ile mağduriyetin giderilmesi emekli sorunlarının çözümlenmesi gereklidir. Hakları görüşülürken masada temsilcisi olmayan kesim emeklilerdir.

Masada taleplerimizi iletmek ve insanca yaşama hakkımızı savunmak için sendikalaşmak istiyoruz.

Adaletin olmadığı yerde huzursuzluk vardır.