Gündem

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nun ihalesiz 27 milyon liralık mal hizmet alımı Sayıştay'a takıldı!

Uzun süredir kamu kurumlarının Sayıştay raporlarına yansıyan böl, parçala ve istediğin firmaya ihale ver usulünün yaygın bir şekilde kullanıldığını örneklerle açıklamıştık. Bazı kurumlar vardır ki her kurum usulsüzlük yapsa da bu kurumların yapması kabul edilemez bir durumdur. İşte bu kurumlardan birisi de Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumudur.

Abone Ol

EMEK HABER ÖZEL / Sayıştay’ın hazırladığı 2023 yılı denetim raporuna göre bu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu 4734 sayılı Kanun’un 21/f ve 22/d kapsamında yapılmış olan harcamaların toplamının 27.397.182,84 TL olduğu ifade ediliyor. Bunun anlamı ise en yalın haliyle Kurum istediği firmadan eşitliğe ve rekabete aykırı bir şekilde mal ve hizmet almış demektir.

Hem de aşırı bir şekilde abartarak bu işi yapmıştır. Çünkü belirlenen limit % 10 iken bu Kurum % 57 olarak limit aşımı yapmıştır. Açık ihalede istediği firmaya ihale veremeyen kurumlar ısrarla pazarlık ve doğrudan temin yöntemini kullanmaktadır. Bu usulsüzlüğü Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumunun yapması ise ülkenin geldiği noktayı göstermesi açısından ibretliktir. 

Daha önceki haberimizde bu Kurumun 2023 yılı Faaliyet Raporunun kabul edilmediğini ifade etmiştik. Bu Kurum bu haberimizi yalanmayarak kabul etmişti. Acaba böl, parçala ve istediğin firmaya ihale ver usulünün faaliyet raporunun kabul edilmemesinde etkisi olup olmadığını merak ediyoruz. Elbette bu sorunun cevabını Kurumun başkanı bay Başkan verecek.

Daha önceki haberimizde bu Kurumda yaşanan bazı sıkıntılardan bahsetmiştik. Bu Kurumun 2023 yılı Sayıştay raporunda yer alan bulguda “Kamu İhale Kanunu’nda Belirlenen Parasal Limitler Dâhilinde Yapılacak Harcamaların Yıllık Toplamının Bütçeye Bu Amaçla Konulan Yasal Limitleri Aşması” eleştiri konusu yapılmıştır.

Raporda konuyla ilgili olarak şu ifadelere yer verilmiştir:

İdarece 2023 yılı mali tabloları ve eki belgelerinin incelenmesinde; 2023 yılında pazarlık ve doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21 ve 22’nci maddelerinde belirlenen parasal limitler kapsamında yapılan alımların yine aynı Kanun'un 62'nci maddesiyle öngörülen harcama sınırının aşıldığı görülmüştür.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62’nci maddesinin (ı) bendinde; 4734 sayılı Kanun’un 21 ve 22’nci maddelerindeki parasal limitler dâhilinde yapılacak harcamaların yıllık toplamının, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulacak ödeneklerinin %10’unun, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça, aşılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Burada önemli olan husus, ilgili veya bağlı birimlerin değil kurum veya kuruluşun toplam ödeneklerinin % 10’unun aşılıp aşılmamasıdır. Kanun kapsamındaki kurum ve kuruluşlar, ihale ve harcama yapmaya yetkili birimlerinin 4734 sayılı Kanun’un 21/f ve 22/d maddeleri kapsamında yaptıkları harcamaların, toplam ödeneklerinin % 10 oranını aşıp aşmadıklarını takip etmelidirler. Kurum ve kuruluşlar ilgili veya bağlı birimlerine mal ve hizmet alımı ile yapım işleri ödeneklerinin aktarılması ile ilgili işlemleri yaparken veya bunların harcamalarını belirlerken, bu durumu göz önünde bulundurmalıdırlar.

TİHEK sınırları çok fazla aşmış

İdarenin hesap ve işlemleri incelendiğinde; 2023 yılında mal ve hizmet alım giderleri için belirlenen ödenek tutarları toplamı 47.364.000 TL olmakla birlikte, aynı tertipler kapsamında Kanun’un 21/f ve 22/d kapsamında yapılmış olan harcamalar toplamı ise 27.397.182,84 TL olup yapılan söz konusu harcamaların aynı Kanun’un 62/ı maddesinde belirtilen %10’luk sınırı fazlasıyla aştığı ve aşan kısım için de Kamu İhale Kurulundan uygun görüş alınmadığı tespit edilmiştir.

Bu itibarla, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla aynı nitelikte olan ve bütünlük sağlayan işlerin, 4734 sayılı Kanun’da yer alan temel ihale usulleriyle gerçekleştirmesi ve doğrudan temin yönteminin Kanun’da belirtilen amacına ve şartlarına uygun olarak kullanılması gerekmektedir.

Bu rapor sonrasında birileri gel bakalım buraya Muharrem Kılıç der mi diye merak ediyoruz.