Çalışma Hayatı

Üni Per Sen: Liyakatsız atamalar yapılıyor!

Üni-Per-Sen, ADÜ Merkez Kampüsünde düzenlediği basın bildirisiyle ADÜ idari personelinin karşılaştığı sorunları dile getirdi. Genel Başkan Güzel, liyakatsız atamaların gerçekleştiğini duyurdu.

Abone Ol

Üniversite İdari Personel Sendikası, (Üni-Per-Sen) Aydın'da bulunan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Kampüsü'nde düzenlediği basın bildirisiyle ADÜ idari personelinin karşılaştığı sorunları ele aldı. Sendika Genel Başkanı İbrahim Güzel, yaptığı açıklamada ADÜ'de bankamatik memurları olduğuna dikkat çekti.

İHA'nın haberine göre, Üni-Per-Sen Genel Başkanı İbrahim Güzel, üniversitelerde idari personelin maruz kaldığı ayrımcılığı ve sorunları vurgulayarak, liyakatsiz atamaların ve 13/b gibi maddelerin idari personelin uygun vasıflara sahip olmalarına rağmen iş bulmalarını engellediğini ve "Kariyer Hakkı'nın" ellerinden alındığını belirtti.

LİYAKATSİZ ATAMALARI SENDİKAMIZ BİLDİRDİ

Başkan Güzel, açıklamasının devamında "Yüksekokul Sekreteri, Fakülte Sekreteri, Enstitü Sekreteri, Daire Başkanı, Genel Sekreter kadrolarına Üniversite için yıllarca özveri ile dişini tırnağına takarak çalışan, öz personelimiz yerine, başka kurumlarda çalışan kişiler getirilip, Üniversitemizde yönetici kadrolarına atandıkları ve bu atamaların 'Liyakatsiz' atamalar olduğu sendikamıza bildirilmiştir. Bu atamalar ile ilgili olarak ADÜ'de yaşanan atama işlemlerini tek tek anlatmak gerekirse, ADÜ bünyesinde yer alan Genel Sekreter kadrosuna 2019 yılında, belediyede başkan yardımcılığı yapmış olan bir kişi atanmıştır. Sonrasında ilgili kişi pasif göreve alınarak bu kadro, akademik personel eliyle vekaleten yürütülmektedir. İdari bir kadro olan Genel Sekreterlik görevini, hala neden akademik personel ile yürütülmesinde ısrar edilmektedir? Genel Sekreter Kadrosunun İdari bir kadro olduğunu, ve idari personel tarafından yürütülmesi gerektiğini, tekrar buradan bildiriyoruz. Üniversiteniz hastanesinde görev yapmakta olan doktor unvanlı personel daire başkanı olarak atanmıştır. Üniversite çalışma geçmişi olmayan SGK çalışanı, diyanet işlerine mensup imam ve milli eğitimde öğretmen unvanlı kişiler ADÜ bünyesindeki Fakülte Sekreteri kadrolarına atanmıştır. Üniversitenizde 5 avukat görev yaparken mevcut hukuk müşaviri kadrosuna neden kurum dışından atama yapılmıştır. Üniversite dışında Ankara'da görev yapan bir kişi, SKS Daire başkanı kadrosuna asaleten ataması yapılmıştır. Bunun öncesinde de yine aynı kadroya Ankara'dan asaleten atama yapıldığı, atanan kişi üniversitenize hiç gelmeden üniversite dışı görevlendirme yapılarak 3 yıl boyunca Daire Başkanı maaşını almıştır. ADÜ bünyesine genel sekreter, genel sekreter yardımcılığı, daire başkanı, fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreteri kadrolarına yapılan atamaların adalet, liyakat ve kariyer ilkelerinden yoksun olduğu görülmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 3. Maddesinin 'Kariyer' ilkesi, 'devlet memurlarına sınıfları içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkanı' tanımıştır. Dışarıdan yapılan bu atamalarla, üniversiteniz idari personelinin kariyer yapma imkanı ve hakkı yok sayılmıştır. Bu tür atamalar, kurum içi çalışma barışını ve huzurunu bozmaktadır." diye konuştu.

GÖREV DAĞITIMI ADALETSİZ

ADÜ'de gerçekleştirilen sınavlarda, uzun bir süredir görev dağıtımında adaletsizlik yapıldığı ve bu nedenle birçok idari personelin görev talebinde bulunmadığı belirtiliyor. Güzel, sendika olarak adaletli bir görev dağıtımı talep ederek bu konuda hassas davranılmasını istedi. Bu sınavlara ilişkin görevlendirmelerde adaletli bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini vurguladı.

Güzel, kadrolara usulsüz atamaların kamu vicdanını olumsuz etkilediğini belirterek, "Şube Müdürlüğü kadrolarına sınavla atama yapılmalıdır. Hülle yoluyla yapılan atamalar kanuna ve kamu vicdanına aykırıdır" dedi. Ayrıca, Üniversitelerde idari personele karşı adaletsizliklere dikkat çekerek, hukuksuzlukların karşısında duracaklarını ve üniversite idari personelinin haklarını her alanda savunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.