Emekli

Yaştan dolayı emekli olamayanlar işten ayrılırsa tazminat alabilir mi?

Emekli olmak için aranan şartları yerine getirenler, işyerinden ayrılırken tazminat alabiliyor ancak yaştan dolayı emekli olamayanlar işinden ayrılırsa tazminat alabiliyor mu? Sosyal güvenlikte en fazla karşılaşılan bu soruya Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, köşesinden cevap verdi.

Abone Ol

Posta Gazetesi yazarı Ekrem Sarusu, yaştan dolayı emekli olamayanların işten ayrılması durumunda tazminat alabileceğini bildirdi. İşyerinden ayrılırken hangi durumlarda tazminat alınabileceği hakkında detaylı bir şekilde bilgi veren Sarısu, yaştan dolayı emekli olamayanların tazminat alabilmesi için emeklilik için gerekli prim gününü yerine getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konuyla ilgili gelen takipçisinden gelen “11 Ağustos 1986 doğumluyum. Hizmete başlama tarihim 19 Aralık 2005. 4A tescil başlangıç tarihim 20 Eylül 2004 olup 5336 gün primim var. Kıdem tazminatı alabilir miyim?” soruyu yanıtlayan Sarısu, şunları kaydetti:

PRİM GÜNÜNÜ TAMAMLAYAMAYAN TAZMİNAT ALAMAZ!

“Emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, işlerinden kıdem tazminatı alarak ayrılabiliyor. Bugün için işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılamazsınız. Çünkü emekli olmak için 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 1664 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz.

Ayrıca bir diğer emekli seçeneğiniz de, 25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte de 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 20 Eylül 2029’da işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılmanız mümkün (25 yıl sigortalılık süresi, 4500 gün prim ödeme şartlarıyla)"