Sendika

Yol ve yemek parası işçinin işe gelmediği günlerde kesilir mi?

İşyerlerinde çalışanların en çok merak ettiği konuların başında gelen bu sorunu cevabı ile ilgili internette araştırmalar yapıldığı görülüyor. Bir işçinin işe gitmediği günlerde yol ve yemek parasının ödenip ödenmemesi ile ilgili bilgiler araştırılırken, burada iş sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir hükmün bulunup bulunmaması büyük önem taşıyor.

Abone Ol

Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına göre bir işletme sahibinin çalışanlarına kanunen yemek ücreti ödemesi zorunlu değil. Ancak yemek bedeli iş sözleşmesinde yer alıyorsa, işveren bu ücreti ödemekle yükümlü olur. Yani işçinin yemek parasını talep edebilmesi için bu konunun iş sözleşmesinde yer alması gerekiyor.

İşverenin, İş Kanunu kapsamında kanunen yemek ücreti ödeme zorunluluğu bulunmasa da pek çok işveren çalışan performansını yükseltmek ve işyerine duyulan memnuniyeti arttırmak amacı ile çalışanlarına yemek ücreti de dahil olmak üzere farklı pek çok yan hak imkanı tanıyabiliyor.

Ancak işe gelinmediği durumda bu haklar söz konusu olmuyor. Bunun başında da yol ve yemek ücreti geliyor. Bunun için aksine bir düzenleme uygulanmadığı takdirde, işçinin izinli olduğu, fiilen işe gelmediği günlerde yemek ve yol ücreti ödenmez.