Geçtiğimiz yıllarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın uğraşları ile gündeme gelen ve neticede de yürürlüğe giren EYT yasası sayesinde milyonlarca kişi yaşa takılmadan emekli olmuştu. Devamlı olarak yürürlükte kalacak olan yasa çerçevesinde emeklilik başvuruları kabul edilmeye devam edilirken 2000- 2008 arası sigorta girişleri bulunan birçok kişi kendileri için de bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını merak etmeye başladı.

Prim ve sigortalılık süresi şartlarını sağlayıp yaşa takılmadan emekli olmanın hayalini kuran 2000- 2008 girişliler için kademeli emeklilik düzenlemesinin gündemde olduğu konuşuluyordu. İkinci bir EYT düzenlemesi için heyecanlanan birçok kişi düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceğini merak ederken kulislerden hayal kırıklığı yaşatacak bir bilgi geldi. İşte son gelişmelere dair ayrıntılar…

Kademeli Emeklilikk 2

KADEMELİ EMEKLİLİK YASASI ÇIKACAK MI?

Kademeli emeklilik düzenlemesinin yürürlüğe girip girmeyeceği mevzusu bir süredir gündemi meşgul ederken kafaları karıştıracak bir açıklama geldi.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Noyan Doğan, yürürlüğe girmiş olan EYT yasası çerçevesinde 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların mağduriyetlerinin giderildiğini ancak bu kez de bu tarihten sonra sigorta girişleri yapılmış olan kişilerin kendilerine haksızlık yapıldığını düşünmeye başladıklarını ifade etti. Milyonlarca kişinin ‘1 güne 17 yıl kabul etmiyoruz’ sloganı ile isyan ettiğini belirten Doğan, kademeli emeklilik beklentisinin artığına dikkat çekti.

Enflasyon tahmini değişince emekliler için yeni senaryo ortaya çıktı! Enflasyon tahmini değişince emekliler için yeni senaryo ortaya çıktı!

Kademeli emekliliğin yolunu gözleyenler için pek de iç açıcı çıkarımlarda bulunmayan Doğan, 2023 yılı faaliyet raporunu örnek gösterdi. EYT düzenlemesinin SGK’nın bütçesi üzerinde olumsuz etki ettiğini belirten Doğan, bu neden ile ikinci bir EYT yasasının yani kademeli emeklilik düzenlemesinin şu an için gündemde olmadığını düşündüğünü ifade etti. Nitekim Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu bir açıklamada kademeli emeklilik düzenlemesine dair herhangi bir gelişmenin söz konusu olmadığını belirtmişti.

KADEMELİ EMEKLİLİK NEDİR?

Milyonlarca kişinin yolunu gözlediği kademeli emeklilik düzenlemesi, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gününe ulaşmaları halinde kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemi kapsamaktadır. Kademeli emeklilik şartları ise kişinin bağlı bulunduğu sigorta koluna göre değişiklik göstermektedir.