Ankara 6. İdare Mahkemesi, Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz’in TÜİK aleyhine açtığı davada, milyonlarca dar gelirli emeklileri yakından ilgilendiren önemli bir karar verdi. Çilesiz’in başvurusunu değerlendiren mahkeme, TÜİK’in savunmasını talep etti ve enflasyon hesaplamasında kullanılan tüm bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmasına hükmetti.

EMEKLİ MAAŞ ARTIŞLARININ YENİDEN DÜZENLENMESİ GÜNDEME GELECEK

Mahkeme, sunulacak belgelerden sonra TÜİK’i haksız bulması durumunda, emeklilerin SGK’ya dava açarak emekli maaş artışlarının yeniden düzenlenmesi gündeme gelecek.

Milyonlarca emeklinin hali perişan Milyonlarca emeklinin hali perişan

KAMUOYU TÜİK'İN ENFLASYON HESAPLAMASINI MAHKEME YOLUYLA ÖĞRENMİŞ OLACAK

Diğer yandan, TÜİK’in mahkemeye sunacağı belgeler sonrasında enflasyon hesaplamasının da nasıl yapıldığını kamuoyu öğrenmiş olacak.

MAHKEME TÜİK'İN LEHİNE KARAR VEREBİLİR Mİ?

Yargıtay onursal üyesi Seyfettin Çilesiz, mahkemenin TÜİK’in lehine karar vermesi durumunda hukuken bu karara itiraz edeceklerini ancak mahkemeden aleyhlerine bir karar beklemediklerini ve tüm emeklilerin bu davaya sahip çıkmasını istedi.

MAHKEME TÜİK'İN ENFLASYON HESAPLAMASINI YANLIŞ YAPTIĞINI HÜKMEDERSE EMEKLİLER NE YAPACAK?

Mahkemenin, TÜİK’i enflasyon hesaplamasını düşük hesapladığını hükmetmesi durumunda, emeklilerin doğrudan SGK’ya başvurarak emekli maaşlarının eksik hesaplanan enflasyon oranında artırılmasını talep edebilecekleri belirtilirken, SGK’nın bunu yapmaması durumunda kurumun davaya verilebileceği ifade ediliyor. Burada zaman aşımının 6 ay olduğu ve bu sürenin kesinlikle kaçırılmaması istenirken, diğer yandan 2024 yılına ait eksik hesaplamanın talep edilebileceği, 2023 ve öncesinin zaman aşımına girdiği için talepte bulunulamayacağına dikkat çekiliyor.

EMEKLİLERİ YAKINDAN İLGİLENDİREN DAVA NASIL AÇILMIŞTI?

Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, TÜİK'in enflasyon hesaplamasını düşük yaptığı ve bundan dolayı emekli maaşlarının da düşük belirlendiğini düşünerek buradaki haksızlığın giderilmesi için mahkemeye dava açtı. Çilesiz’in başvurusunu değerlendiren mahkeme, Çilesiz'i haklı bularak TÜİK’in savunmasını talep etti ve enflasyon hesaplamasında kullanılan tüm bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmasına hükmetti.

Kararını oy birliğiyle alan mahkeme, TÜİK’e savunma yapması ve belgeleri açıklaması için 30 gün süre tanıdı.

Ankara 6. İdare Mahkemesi, TÜİK’in gerekli savunmayı yapmaması, enflasyon hesabında kullandığı belge ve bilgileri süresi içinde (30 gün) mahkemeye sunmaması durumunda dosyadaki mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilebileceğini TÜİK’e iletti.